Udruženja: Skupština i Tužilaštvo da reaguju na Martinovićev napad na novinare

12. april 2017.


Novinarska i medijska udruženja i organizacije najoštrije osuđuju postupak šefa poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je juče javno prikazao fotografije više građana koji su učestvovali na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković.

U saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Slavko Ćuruvija fondacije kaže se da pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu.

Novinarska udruženja i organizacije podsećaju da su navedeni novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

„Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u „Upitniku“ centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije.

Sa zebnjom konstatujemo da je napad došao baš na 18. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije. Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive. Zato zahtevamo od poslanika Narodne skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela“, kaže se u saopštenju novinarskih udruženja i organizacija, koja istovremeno apeluju na javnost da im se pridruži u odbrani prava svih građana da otvoreno iskažu svoje neslaganje sa bilo čim, „a posebno sa izrazito antidemokratskim postupanjem vladajućih strukura, bez straha da će njihovo prisustvo na protestima beležiti i fotografisati tajne službe, a javno prokazivati narodni poslanici. Ovo njihovo pravo ne samo da je neotuđivo, nego predstavlja i bazičnu tekovinu slobodnog demokratskog društva“, kaže se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pressa, Asocijacije onlajn medija i Slavko Ćuruvija fondacije.

Foto: Foto: Youtube screenshot/ ParlamentSrbija