Foto: Predrag Mitić

Tužilac zove Legiju i Stanišića, odbrana Nikolića i Vučića

31. maj 2015.


 

Među predloženim svedocima na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje počinje u ponedeljak Specijalnom sudu, nalaze se Milorad Ulemek Legija, Milorad Bracanović, Franko Simatović, Jovica Stanišić, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, saznaje Danas.

– Dok je Ulemeka, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, kao i bivše čelnike srpskog DB-a Stanišića, Simatovića, Bracanovića i Branka Crnog, predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, Nikolića i Vučića zvaće odbrane optuženih bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića, nekadašnjeg prvog čoveka beogradskog RDB-a Milana Radonjića i bivših pripadnika RDB-a Ratka Romić i Miroslava Kuraka (u bekstvu).
Tužilac je sastavio dugačku listu svedoka na kojoj se, osim Ulemeka, Stanišića i Simatovića, nalaze i pripadnici „Zemunskog klana“ Aleksandar i Miloš Simović, svedoci saradnici – Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, aktuelni generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zatim nekadašnji direktor Jugoimport-SDPR – Stevan Nikčević, kao i bivši policijski inspektor Ljubiša Milanović.

Zanimljivo je da se među predloženim svedocima Tužilaštva ne nalazi Mirjana Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koja je u javnosti dovođena u vezu sa ovim zločinom. Njeno saslušanje, mada je dobila azil u Rusiji i najverovatnije se neće vraćati u Srbiju, tražio je advokat Rajko Danilović, koji u ovom postupku zastupa Slavkovog brata – nedavno preminulog Jovu Ćuruviju.

– Tražimo najmanje saslušanje Mirjane Marković, ali i da se protiv nje otvori krivični postupak. Protiv nje smo podneli krivičnu prijavu jer smatramo da je naručilac Slavkovog ubistva. Sud je u pripremnom ročištu odlučio da će ona biti saslušana samo ako bude dostupna pravosudnim organima Srbije, rekao je advokat Rajko Danilović za Danas. On ističe da je tokom istrage utvrđeno da je Markovićeva inicirala objavljivanje teksta „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres i da je kao predsednica JUL-a zahtevala da se vlasnik Dnevnog telegrafa pozove na odgovornost. Takođe, Danilović navodi i da sud tokom pripremnog ročišta nije prihvatio predlog odbrane optuženih da se kao svedoci saslušaju predsednik i premijer Srbije – Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. „To njih ne sprečava da taj predlog ponove“, objašnjava Danilović.

Sa druge strane, odbrana optuženih je osim Nikolića i Vučića, više puta tražila da bude saslušana i folk-pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, pošto je navodno bila prisutna kada je Milorad Ulemek Legija, prema svedočenjima braće Aleksandra i Miloša Simovića, pokazao Milošu Simoviću sada optuženog Kuraka, rekavši da je on ubio Ćuruviju. Odbrana je tražila izdvajanje Ulemekovog iskaza, ali i njegovo saslušanje pred sudom.

Ključno svedočenje u ovom slučaju dao je baš Milorad Ulemek Legija. On je Tužilaštvu ispričao da je krajem marta 1999. godine odbio predlog tadašnjeg načelnika DB-a Srbije Radomira Markovića da ubije Ćuruviju sa „pripadnicima svoje jedinice“.

Optužnica

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, u koju je Danas imao uvid, osumnjičeni Marković, Radonjić, Romić i Kurak su kao organizovana kriminalna grupa 1999. i 2000. godine u cilju očuvanja političke vlasti i moći, i ograničenja slobode medija, po nalogu nepoznatih lica iz najviših struktura vlasti, ubili Ćuruviju. U optužnici se ističe da je Radomir Marković, nakon što je Ulemek odbio da ubije Ćuruviju za načelnika Centra Resora državne bezbednosti Beograd (CRDB), postavio Milana Radonjića i upoznao ga sa planom o ubistvu Ćuruvije. Dodaje se da se zatim Radonjić dogovorio sa pripadnicima RDB Ratkom Romićem i Miroslavom Kurakom, obezbedio im službeno vozilo, i ujedno izdao nalog da pripadnici Trećeg, Sedmog i Devetog odeljenja CRDB Beograd prate kretanje i prikupljaju podatke o Ćuruviji. Takođe, Radonjić je optužen da je organizovao da ti podaci budu dostupni izvršiocima i naredio prekid praćenja na dan ubistva. Kao razlog ubistva Ćuruvije u optužnici se navodi da je to učinjeno „zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga i političkih subjekata, radi očuvanja postojećih struktura vlasti“.

A. Roknić

Izvor: Danas