Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počinje 1. i 2. juna

24. april 2015.


 

Među svedocima koje predlaže odbrana premijer Aleksandar Vučić, bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić i pevačica Svetlana Ražnatović

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje četvorici bivših pripadnika Službe državne bezbednosti za ubistvo novinara i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije zakazano je za 1. i 2. jun. Na pripremnom ročištu koje je trajalo tri dana iza zatvorenih vrata Specijalnog suda, Tužilaštvo za organizovani kriminal i advokati odbrane izneli su svoje dokazne predloge. Tužilaštvo se danas izjasnilo o predlozima odbrane, a sudija Snežana Jovanović donela je odluku o dokazima koji će se izvoditi.

Sudija je prihvatila većinu dokaznih predloga Tužilaštva među kojima su i saslušanja 90 svedoka. Kao mogući svedoci Tužilaštva pominju se nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, Ćuruvijina nevenčana supruga Branka Prpa, nekadašnji pripadnici zemunskog klana Aleksandar i Miloš Simović, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, bivši čelnici Službe državne bezbednosti Milorad Bracanović i Jovica Stanišić, kao i nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Milorad Vučelić.

Od predloga odbrane prihvaćeno je da se kao svedoci saslušaju radnici Ćuruvijinog obezbeđenja, kao i nekoliko novinara među kojima su Predrag Popović, autor knjige o Ćuruviji, i Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92 i predsednik Komisije za istragu ubistava novinara. Sud je doneo odluku o izdvajanju pojedinih zapisnika iz pretkrivičnog postupka, takođe na predlog branilaca. O predlozima odbrane da se za svedoke pozovu premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je u vreme Ćuruvijinog ubistva bio ministar informisanja, pevačica Svetlana Ražnatović i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije Zoran Lilić, sud još nije odlučio.

– O svedocima koji najviše interesuju javnost, poput Mirjane Marković, supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika, i Aleksandra Vučića, premijera Srbije – sudsko veće će doneti odluku tokom glavnog pretresa. Zasad, to sve treba uzeti sa rezervom. Sud treba da odluči o još jednom važnom dokazu – listinzima telefonskih poziva između Radonjića, Romića i Kuraka koji pokazuju njihovu komunikaciju – kaže Slobodan Ružić, jedan od zastupnika porodice Ćuruvija.

Za ubistvo Ćuruvije sudi se četvorici bivših pripadnika Službe državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku. Prvooptuženi Marković je, kako piše u optužnici, „sa umišljajem podstrekao fizičku likvidaciju oštećenog Slavka Ćuruvije“. On je plan za likvidaciju novinara preneo Milanu Radonjiću koji je, koristeći tom prilikom službena ovlašćenja, izvršenje zločina dogovorio sa Kurakom i Romićem.

Optuženi će se na glavnom pretresu najpre izjasniti o krivici, a potom će imati pravo na detaljno iznošenje odbrane.