Foto: Jana Nikolić, SĆF

Suđenje za ubistvo Ćuruvije zatvoreno za novinare zbog dokumenata sa oznakom tajnosti

14. maj 2021.


Na današnjem ročištu u ponovljenom suđenju okrivljenima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije pregledana su dokumenta koja nose oznake „državna tajna“ ili „strogo poverljivo“. Sudsko veće je zbog toga odlučilo da isključi javnost, iako ta dokumenta niko, osim stranaka u postupku, ne može da vidi zbog načina na koji se dokumenta u ovoj fazi postupka listaju.

Piše: Tamara Spaić

Na poziv predsednice sudskog veća Snežane Jovanović tužiocu i advokatima odbrane da se izjasne da li smatraju da novinare treba isključiti iz praćenja suđenja zbog tajnih dokumenata, samo je Vladimir Marinkov, advokat okrivljenog Radeta Markovića, rekao da „to nije neophodno“.

Bio je zanimljiv odgovor advokatice Zore Dobričanin Nikodinović, koja zastupa okrivljene Milana Radonjića i Ratka Romića i koja je tokom proteklog postupka više puta prozivala medije i novinare.

„Davnih godina je trebalo isključiti javnost sa mnogo toga“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Pre zatvaranja suđenja za javnost, na njen zahtev izlistana su dokumenta iz 2005. i 2006. godine, odnosno izvršen je uvid u dopise koji su razmenjivani između UBPOK-a, Mobtela i Direkcije za mobilnu telefoniju.

Iz njih se, prema tvrdnjama advokatice Dobričanin Nikodinović, vidi da trake na kojima su podaci o mobilnoj komunikaciji okrivljenih ne mogu da se očitaju.

„Godinama nisu vršeni uvidi u te nosače podataka. U dva navrata 2005. pokušali su da ih očitaju i nisu uspeli. Mobtel u jednom dopisu javlja da zbog starosti ne mogu da se očitaju. U jednom dopisu od 6. juna 2005. godine kaže se da je u pitanju 30 traka, a to se ne slaže sa podatkom koji mi ovde imamo. Ponavljam predlog da uzmemo svaku od potvrda i sravnimo sa svim tim trakama. Da vidimo da li to postoji“, rekla je advokatica Dobričanin Nikodinović.

Odbrana u ovoj fazi postupka ponovo pokušava da iz postupka izdvoji ključne dokaze koji se nalaze na ovim trakama – da su se okrivljeni nalazili u neposrednoj blizini Ćuruvijinog stana u vreme ubistva.

Za ubistvo Ćuruvije na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, prvostepeno su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni rukovodioci i pripadnici Službe državne bezbednosti Rade Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak (godinama u bekstvu) i Ratko Romić.

U toku je ponovljeni postupak nakon što je Apelacioni sud uvažio žalbe tužilaštva i odbrane na tu presudu. Suđenje traje već šest godina.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF