Foto: Slavko Ćuruvija fondacija / Dalibor Danilović

Suđenje za ubistvo Ćuruvije ponovo zatvoreno za javnost

19. mart 2018.


Zbog „interesa nacionalne bezbednosti“ suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, nastavljeno je danas iza zatvorenih vrata predočavanjem pisanih dokaza.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija, FoNet

Sudsko veće je na prethodnom ročištu odlučilo da glavni pretres održi bez prisustva javnosti, jer su dokumenta imala oznaku „državna tajna“, odnosno, kako je objašnjeno na prethodnom ročištu, pošto imaju veze sa nacionalnom bezbednošću.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o tome da se među dokumentima koje je priložilo tužilaštvo nalaze i pravilnici o metodama rada Resora državne bezbednosti i njenoj unutrašnjoj organizaciji. Nije do kraja jasno zašto je njihovo obelodanjivanje zatvoreno za javnost, dok je u prethodnim slučajevima, za ispitivanje svedoka, koji su u najvećem broju bili bivši radnici Resora državne bezbednosti (RDB), sud odlučio da ih oslobodi čuvanja državne tajne.

Sudsko veće nije danas, kako su neki od advokata odbrane očekivali, odlučivalo o njihovim predlozima za dopunu dokaznog postupka. Veće o tome može da se izjasni do kraja glavnog pretresa.

Veći deo predloga odbrane odnosi se na osobe koje su u vreme ubistva Ćuruvije bile na važnim državnim funkcijama, kao što su bivši načelnik Generalštaba Dragoljub Ojdanić, ili aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bivši predsednici Tomislav Nikolić i Zoran Lilić, kao i bivši ministar Milovan Bojić.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, u haustoru ispred svog stana u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, kada se oko 16.30 časova vraćao iz šetnje sa Brankom Prpom. U optužnici se tvrdi da je ubijen po nalogu nepoznatih osoba iz najviših struktura vlasti zbog toga što ih je javno kritikovao zbog očuvanja njihove političke vlasti i moći, kao i ograničenja slobode medija.

Za ubistvo su optuženi visoki funkcioneri Resora državne bezbednosti – Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, kao i bivši pripadnik RDB-a Miroslav Kurak.

Suđenje će se nastaviti 24. aprila, takođe izvođenjem dokaza tužilaštva.