Foto: Predrag Mitić, SĆF

Sud usvojio predlog odbrane da odbaci iskaz inspektora Kecmana iz istrage

31. oktobar 2018


Sudsko veće ne samo da nije dozvolilo svedočenje policajca Dragana Kecmana, najzaslužnijeg za prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, već je odbacilo i njegov iskaz iz istrage. Odbačeni i predlozi za svedočenje Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića i Zorana Lilića

Piše: Perica Gunjić

Sudsko veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (takozvani Specijalni sud) odbacilo je danas predlog odbrane optuženih da se kao svedoci u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije saslušaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dva bivša predsednika – Srbije Tomislav Nikolić i SR Jugoslavije Zoran Lilić. 

Sudsko veće je obrazložilo zašto je odbacilo mnoštvo predloženih dokaza i svedoka, ali nijednom rečju nije obrazložilo odbacivanje svedočenja trojice predsednika. 

Zašto samo Kecmanu nije dozvoljeno svedočenje?

Takođe, ne samo da nije prihvaćeno svedočenje Dragana Kecmana, policajca koji je najzaslužniji za prikupljanje najvažnijih dokaza u ovom slučaju, već je, na predlog odbrane optuženih, odbačeno i njegovo svedočenje tokom istrage, sa obrazloženjem da je u tom iskazu govorio o operativnim saznanjima, koja na glavnom ročištu ne mogu biti prihvaćena kao dokazi. 

I dalje nije jasno kako samo ovom inspektoru nije dozvoljeno svedočenje pred sudom (osim prilikom utvrđivanja zakonitosti oduzimanja traka sa podacima sa baznih stanica Mobtela), kada je to, kako je pisala Cenzolovka, dozvoljeno bar šestorici njegovih kolega koji su učestvovali u istrazi ubistva Ćuruvije. 

Pored njih, odbijen je i najveći deo svedoka koje su predlagali tužilac i branioci. Spisak odbačenih dokaza koje su predložili zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić i advokati optuženih bio je toliko dugačak da je bilo nemoguće sve ih zabeležiti, a čak ni učesnici u postupku to nisu uspeli.

Moglo se zapaziti da su odbačeni priloženi dokazi kao što su tekstovi iz štampe ili citati iz knjiga, sa obrazloženjem da ne predstavljaju materijalne „objektivne dokaze“, kako je rekla predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, i da ne mogu da utiču na utvrđivanje okolnosti ubistva Ćuruvije, pošto činjenice iz tih tekstova ne moraju da budu objektivne. 

Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, rekao je u izjavi novinarima da je sud odbio i njegov predlog da se kao dokaz uzme izjava nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, objavljena u Politici nakon objavljivanja dosijea „Ćuran“ (o praćenju Slavka Ćuruvije od strane agenata RDB-a u vreme ubistva), da Ćuruvija nije bio predmet obrade tajne službe.

Ružić to smatra izuzetno važnim dokazom, ali je naglasio i da će on o tome govoriti u završnoj reči.

Ovaj advokat pretpostavlja da će se Tužilaštvo žaliti zbog odbacivanja nekih dokaza, kao što su izjave inspektora Dragana Kecmana i Kastrata Dilbera, ali ne misli da je to ključno za postupak, pošto on smatra da je izvedeno dovoljno dokaza koji potvrđuju optužnicu.

On podseća i da je jako važno to što je sud, posle dva neuspela pokušaja da se deo tih dokaza odbaci (oba puta ih je u postupak vratio Apelacioni sud), prihvatio kao dokaze trake sa podacima sa baznih stanica u centru Beograda, koji pokazuju kretanje i komunikaciju optuženih u vreme ubistva Ćuruvije. 

S druge strane, Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica optuženih bivših funkcionera RDB-a Milana Radonjića i Ratka Romića, rekla je da joj je drago što je sud uvažio njen predlog da odbaci izjave Kecmana i Dilbera, jer su se izjašnjavali o stvarima koje prema Zakonu o krivičnom postupku ne mogu da budu dokazi.

Ona kaže da je sud odbio gotovo sve dokaze koje je odbrana predložila, a da će se o tome da li su u tome pogrešili izjasniti kada dobije presudu. 

Odbačeni su i dokazi koji se tiču komunikacije nadležnih institucija, odluke i rad „operativne grupe“ koja se bavila istragom Slavka Ćuruvije, te svi oni dokazi koji u sebi sadrže operativne podatke koji se ne mogu koristiti tokom postupka. 

Prihvaćen Suvajdžićev iskaz u istrazi

„Sud smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza, te da će njihovom analizom i upoređivanjem ceniti kakav je njihov kvalitet“, rekla je Snežana Jovanović.

Danas je sud u spise predmeta uvrstio iskaz Miladina Suvajdžića, zaštićenog svedoka u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, koji je predložen da svedoči i u ovom postupku, ali koji i pored poziva suda nije došao zato što su oni koji ga štite rekli da je negde daleko van zemlje i da bi bilo jako skupo njegovo dovođenje pred sud. 

Sud je odbio predlog odbrane da se izuzme iz spisa iskaz iz istrage člana zemunskog klana Aleksandra Simovića, koji je svojevremeno doveden pred sud iz zatvora, ali je odbio da se o bilo čemu izjasni rekavši kratko da su njegovoj porodici pretili.

Završne reči mogu da počnu u novembru

„Vrlo je malo još ostalo“, podsetila je Snežana Jovanović učesnika procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije, još jednom im poručivši da završne reči mogu početi već od sledećeg ročišta. To se u ovom trenutku ne može znati sigurno, pošto učesnici u procesu mogu dostaviti još predloga, a i očekuje se žalba tužioca zbog odbacivanja određenih dokaza, pa će to sve sada zavisiti i od toga kada će se o žalbi izjasniti Apelacioni sud.

Prvi će završnu reč iznositi tužilac, pa odbrana oštećenih, zatim odbrana okrivljenih i sami okrivljeni, kojima je predsednica sudskog veća limitirala iznošenje odbrane na po sat vremena.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. i 26. novembar u 9.30 i za 6. decembar u 14.30 sati.