Šokantni napadi na novinare na dan predsedničke inauguracije

31. maj 2017.


Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade kojima su danas u Beogradu bili izloženi novinari i novinarke Danasa, Insajdera, Radio Beograda i portala Vajs.

U pitanju je najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina.

Duboko je uznemiravajuća činjenica da su novinari napadnuti prilikom izveštavanja u vezi sa događajem od najvišeg formalnog značaja za očuvanje demokratskog poretka u Srbiji, a to je inauguracija predsednika Republike. Ali, to nije sve.

Prema svedočenju novinara Insajdera i Vajsa, napadači su, na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili sa „Policija vam ne može pomoći“. I zaista, policija ne samo da nije reagovala, nego je nakon incidenta legitimisala novinare, a ne napadače. Prema tvrdnjama novinara, policija je ostala po strani i prilikom drugih napada.

Imajući to na umu, poruka koju su institucije danas svojim (ne)delovanjem poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije, upravo je zastrašujuća.

Zato je brza i efikasna reakcija policije i tužilaštva jedini odgovarajući način da se država izjasni o današnjim događajima i javnosti Srbije odgovori na jednostavno pitanje: da li sutra treba da se plašimo više nego danas?


Beograd, 31. maja 2017.