Saopštenje povodom podizanja optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije

7. jun 2014.


„Slavko Ćuruvija fondacija“ pozdravlja odluku Tužilaštva za organizovani kriminal da podigne optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Izvesno je da bi rasvetljavanje okolnosti ovog ubistva, kao i ubistava Dade Vujasinović i Milana Pantića, a posebno razotkrivanje imena i motiva nalogodavaca ovih gnusnih zločina, donelo zadovoljenje porodicama, prijateljima i kolegama ubijenih novinara, ali i omogućilo bolje razumevanje mračnih sprega politike i kriminala koje su do njih dovele.

Ipak, od posebne je važnosti da, osim utvrđvanja činjenica o onome što se dogodilo, država učini sve što je u njenoj moći da spreči da se tako nešto ponovi.

U Srbiji, novinarstvo je i dalje visokorizična profesija. Četvoro novinara već godinama živi sa danonoćnim policijskim obezbeđenjem, a mnogo više njih počinje i završava svoj dan u strahu od pretnji koje su im upućene zbog toga što su radili svoj posao na pošten i odgovoran način.

Fizičke pretnje predstavljaju samo mali deo ledenog brega; ispod površine, kriju se brojna, naizgled manje dramatična, ali ništa manje efikasna sredstva za vršenje nedozvoljenih uticaja na novinare i medije, čija svakodnevna primena za posledicu ima direktno, ozbiljno i trajno ugrožavanje javnog interesa.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ snažno podržava budući rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, Tužilaštva za organizovani kriminal i drugih nadležnih institucija u ovom polju.

Verujemo da je samo kroz izgradnju institucija, stabilnih i nezavisnih od političkih prilika i volje, moguće stvoriti budućnost koja će biti sigurnija od sadašnjosti – za novinare i za sve građane naše zemlje.