7. jun 2014.


„Slavko Ćuruvija fondacija“ pozdravlja odluku Tužilaštva za organizovani kriminal da podigne optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Izvesno je da bi rasvetljavanje okolnosti ovog ubistva, kao i ubistava Dade Vujasinović i Milana Pantića, a posebno razotkrivanje imena i motiva nalogodavaca ovih gnusnih zločina, donelo zadovoljenje porodicama, prijateljima i kolegama ubijenih novinara, ali i omogućilo bolje razumevanje mračnih sprega politike i kriminala koje su do njih dovele.

Ipak, od posebne je važnosti da, osim utvrđvanja činjenica o onome što se dogodilo, država učini sve što je u njenoj moći da spreči da se tako nešto ponovi.

U Srbiji, novinarstvo je i dalje visokorizična profesija. Četvoro novinara već godinama živi sa danonoćnim policijskim obezbeđenjem, a mnogo više njih počinje i završava svoj dan u strahu od pretnji koje su im upućene zbog toga što su radili svoj posao na pošten i odgovoran način.

Fizičke pretnje predstavljaju samo mali deo ledenog brega; ispod površine, kriju se brojna, naizgled manje dramatična, ali ništa manje efikasna sredstva za vršenje nedozvoljenih uticaja na novinare i medije, čija svakodnevna primena za posledicu ima direktno, ozbiljno i trajno ugrožavanje javnog interesa.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ snažno podržava budući rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, Tužilaštva za organizovani kriminal i drugih nadležnih institucija u ovom polju.

Verujemo da je samo kroz izgradnju institucija, stabilnih i nezavisnih od političkih prilika i volje, moguće stvoriti budućnost koja će biti sigurnija od sadašnjosti – za novinare i za sve građane naše zemlje.