Grafit u Beogradu (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Reporteri bez granica podsećaju Vučića na obećanja u vezi sa procesuiranjem zločina nad Ćuruvijom i Jovanovićem

4. oktobar 2020.


Reporteri bez granica pozvali su danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ispoštuje sopstvena obećanja koja je ranije dao i da omogući da se donesu pravedne presude za ubistvo Slavka Ćuruvije i paljenje kuće Milana Jovanovića.

Izvor: Cenzolovka, piše: P.G.

„Nekažnjivost zločina nad novinarima u prošlosti dovodi do novih zločina. To je napredak koji je Srbiji u slučaju Slavka Ćuruvije potreban, a ne senka koja će ostati nad njegovim ubistvom“, kaže se u tvitu koji su danas postavili Reporteri bez granica.

„Odložena pravda je uskraćena pravda“, ukazuju Reporteri bez granica, međunarodna organizacija iz Pariza koja se, između ostalog, bavi promovisanjem slobode govore i slobode štampe.

Oni podsećaju da se suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije i paljenje kuće novinara Milana Jovanovića nastavljaju sutra (ponedeljak) i podstiču sudove da donesu brze, mudre i hrabre odluke o ovim zločinima, koji su se dogodili 1999. i 2018. godine.

Na godišnjoj listi Reportera bez granica koja rangira stepen medijskih sloboda u svetu, Srbija je i ove godine pala i sada je na 93. mestu među 180 država, između ostalog i zbog nezavršenih sudskih postupaka zbog zločina nad novinarima.