Foto: N1

REM upozorio RTV Pančevo zbog slučaja Nenada Živkovića

14. mart 2019.


Regulatorno telo za elektronske medije izreklo je meru upozorenja Radio televiziji Pančevo, povodom višednevne hajke u programima te televizije protiv Nenada Živkovića, novinara portala Pančevo Si Ti.

Prijavu REM uputio je portal Pančevo Si Ti, a Slavko Ćuruvija fondacija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost ( CRTA ) pozvali su građane da putem online elektronske aplikacije šalju svoje prijave regulatoru. Akciji se odazvalo 328 građana. 

Na zvaničnom sajtu REM – a, navodi se da je Savet tog tela izrekao dve mere upozorenja Radio televiziji Pančevo zbog povreda odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.  

Prva mera upozorenja izrečena je zbog objavljenih programskih sadržaja RTV Pančevo povodom kojih su u Regulatorno telo stigli dopisi iz redakcije sajta „Pančevo si ti“ kao i dopisi desetine građana. Drugu meru Upozorenja Savet REM – a izrekao je istoj televiziji postupajući po prijavi Višeg suda u Pančevu.

Izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanovićpozdravila je odluku REM i podsetila da ovo telo najčešće odbacuje prijave građana protiv emitera koji krše zakon o elektronskim medijima.

„U ovom slučaju RTV Pančevo je sistematski vodila besprizornu i nedopustivu kampanju protiv Živkovića, koristeći neverovatan rečnik i opasne insinuacije. Time je ne samo dovela u zabludu svoje gledaoce, već je direktno ugrozila Živkovićevu bezbednost“, rekla je Stevanović. Ona je dodala da ovaj slučaj pokazuje da je REM ipak moguće probuditi i naterati da rade svoj posao, i zahvalila se građanima koji su podržali akciju.

Inače, Savet Regulatora ima mogućnost izricanja mera u vidu opomene, upozorenja, zabrane emitovanja programa u trajanju od 24 časa kao i mere oduzimanje dozvole za emitovanje. Jednom izrečena mera, briše se nakon dve godine.

REM ovog puta građanima nije slao pojedinačne odgovore, već je svoju odluku objavio na svom sajtu.  Podsetimo, organizacija CRTA je nedavno pozivala građane da podnesu prijave regulatoru zbog emitovanja spota Srpske napredne stranke, nakon čega je REM u zvaničnom odgovoru građanima koji su uputili prijavu objavio 189 imejl adresa podnosilaca prijava. Povodom tog slučaja Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti je sproveo postupak nadzora nad radom REM, u kojem je utvrdio da postoji kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Iz kancelarije Poverenika je najavljeno da će biti pokrenut i prekršajni postupak protiv REM –a i odgovornog lica.


ŽIVKOVIĆ POZDRAVLJA ODLUKU REM-A

Nenad Živković, kaže za Slavko Ćuruvija fondaciju da pozdravlja odluku REM-a, koja pokazuje da nadležne institucije ipak vode računa o tome kakvi se medijski sadržaji pojavljuju u javnom prostoru.

„Izražavam nadu da će, zahvaljujući ovakvom stavu REM-a, u budućnosti biti daleko manje neprimerenih i neprofesionalnih priloga sa tendencijom da na kraju imamo pristojnu medijsku scenu. Dobro je da je REM uputio RTV Pančevu takvu vrstu poruke da je njihovo izveštavanje ne samo neprimereno, već i da nije dozvoljena hajka na neistomišljenike”, smatra Živković.