Foto: Srđan Ristić

Radna grupa osudila napade na novinare, posebno zabrinuta zbog brutalnosti policije

12. jul 2020.


Radna grupa za platformu o napadima i pitiscima na novinare i medijske radnike osuđuje brutalno sprečavanje naših kolega da obavljaju svoj posao i izveštavaju sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Iako je zakonski uređeno da novinare niko ne sme da sprečava u izvršavanju radnih zadataka, kolege iz brojnih redakcija i pored vidno označenih novinarskih obeležja, bili su meta radikalnih demonstranata ali i policije-od vređanja, uništavanja radne opreme do  privođenja i premlaćivanja.

U petak (10.7.2020.) oko 22 sata, dok su bili na zadatku ispred Skupštine Srbije napadnuti su izveštači novinske agencije Beta Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović. Miškov je udaren u glavu ciglom koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu Skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i zadrzan na lecenju. Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom koji je takodje doleteo iz grupe demonstranata okupljenih  u bilizini ulaza u Skupštinu. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom cetru i sada se oseća dobro.

Grupa protestanata napala je  i ekupu N1 i izbila mikrofon iz ruke izveštaču Petru Gajiću. Napadnuti su i reporterka Al Jazeere Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani. Reporteri su prošli bez povreda, ali im je polomljena oprema zbog čega nisu mogli da emituju snimak sa sinoćnih demonstracija u Beogradu.

Novinarske ekipe bile su izložene verbalnim i fizičkim napadima i prethodnih večeri. Novinara Nova.rs Vojislava Milovančevića  napala je grupa huligana i razbila mu je glavu a pomoć mu je pružena u Urgentnom centru. Povređen je i fotoreporer Uroš Arsić kome je kamenica, koja je doloetela iz mase, polomila nos.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva iako je, kako tvrdi,  imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres, spreda i na leđima.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena. Ekipu RTS od huligana su, prema njihovom kazivanju odbranie kolege iz „Južnih vesti“.

POSEBNO ZABRINJAVA BRUTALNOST POJEDINIH POLICAJACA prema novinarima:

Žikica Stevanović, izveštač novinske agencije Beta, zadobio je u noći između 8. i 9. jula povrede glave u udarce po celom telu kod Pravnog fakulteta u Beogradu, od pripadnika policije, koji su ga prvo udarcima oborili, a potom se vratili i nastavili da ga udaraju dok je lezao na zemlji. Kolega Stevanović je sve vreme govorio da je novinar i pokazivao novinarsku legitimaciju, ali to nije pomoglo.

Te noci su i snimatelji Bete Luka Predja i Relja Pekic takodje dobili udarce pendrecima po telu, iako su navodili da su snimatelji agencije na radnom zadatku.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala nova.rs. Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke nova.rs Milicu Božinović i Natašu Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Radna grupa apeluje kakao na demonstrante, tako i na policiju, da prestanu sa napadima na novinare, jer će bez novinara na protestima građani ostati uskaćeni za informacije koje su od nesumnjivog javnog značaja.

Radna grupa će pripremiti izveštaj i dostaviti ga poslanicima buduće Narodne skupštine Srbije, tužilaštvu, Platformi za slobodu medija  Saveta Evrope i Evropskoj federaciji novinara.

U ime Radne grupe,

predsednik Veljko Milić