Foto: Jana Nikolić

Pripadnici Ćuruvijinog obezbeđenja svedoci odbrane

Advokati odbrane pozvali su obezbeđenje ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, Radonjićevu sekretaricu, prijateljicu Kurakove supruge i pripadnika Pratećeg odeljenja Službe

Piše: Svetlana Palić

U ponedeljak posle podne, pred tročlanim većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, kojim predsedava sudija Snežana Jovanović, u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije trebalo bi da svedoče Aleksandra Kovačević Nikolas, Ljiljana Zarubica i Bogdan Tomaž.

Za sledeći dan predviđena su svedočenja Darka Popivode, te Igora i Nenada Kokota, koji su radili kao obezbeđenje vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Za treće oktobarsko ročište (sreda, 18. 10) stranama u procesu još nije stigla lista odobrenih svedoka.

Protić: Šta je rekla Kurakova žena?

Aleksandra Kovačević Nikolas je žena koju je u svom iskazu ranije spomenuo svedok Tužilaštva za organizovani kriminal Dejan Slišković. Na svedočenju 5. jula ove godine Slišković je naveo da mu je Aleksandra Kovačević (njegova poznanica, a prijateljica Kurakove žene Ane Vignjević) rekla da joj se Vignjevićeva poverila da joj je Kurak rekao da ima džak pun para (300.000 kiparskih funti). Kad ga je upitala odakle toliki novac, on je rekao: „Misliš li da ja ubijam za džabe?!“

„Pozvao sam svedoka da se izjasni da li joj je i šta navodno rekla Kurakova žena u vezi s tom izjavom“, kaže advokat Stevan Protić, branilac trećeokrivljenog Miroslava Kuraka.

Aleksandra Kovačević je, prema Sliškovićevom svedočenju, radila u Kurakovom restoranu na Kipru. Razgovor sa Anom Vignjević navodno se desio na Kipru, a Kovačevićeva ga je kasnije prepričala Sliškoviću.

Inače, Dejan Slišković, nekadašnji doušnik pančevačkog Resora državne bezbednosti, sada je zaštićeni haški svedok. Bio je jedan od retkih svedoka koji su poznavali okrivljenog Miroslava Kuraka. U vreme kad ga je upoznao imao je 20 godina. Kurak mu je bio instruktor obuke iz pucanja u trening-centru na surčinskom aerodromu i idol.

Miroslav Kurak je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu. On je trećeoptuženi u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije. Prvooptuženi Radomir Marković, bivši načelnik RDB, služi kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića. Milan Radonjić, bivši načelnik CRDB Beograd, i Ratko Romić, bivši glavni inspektor Druge uprave CRDB Beograd, drugooptuženi i četvrtooptuženi, odnedavno su u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom. Marković i Radonjić su optuženi kao organizatori, a Romić kao pomagač u ubistvu Ćuruvije.

Kuraku se na teret stavlja da je 11. aprila 1999. godine, u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu ubio Slavka Ćuruviju, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ispalivši mu 17 metaka u leđa i glavu.

Dobričanin Nikodinović: Obezbeđenje treba saslušati

Što se ostalih svedoka u ovom oktobarskom ročištu tiče, njih je predložila Zora Dobričanin Nikodinović, branilac okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića.

U ponedeljak bi trebalo da svedoči Ljiljana Zarubica, nekadašnja sekretarica Milana Radonjića, kao i Bogdan Tomaž, pripadnik Devetog, pratećeg odeljenja CRDB Beograd. Sekretaricu Milana Radonjića (ne poimence već kao „jednu od dve“) u svom svedočenju pominjao je Zoran Stijović, bivši pomoćnik načelnika beogradskog centra RDB, tvrdeći da je „iz izjava Radonjićevih sekretarica dobio indicije da su dokazi o ubistvu Ćuruvije sakrivani”.

Zora Dobričanin Nikodinović kaže da je ove svedoke, kao i svedoke koji će iskaz dati sledećeg dana (Popivodu i braću Kokot, pripadnike obezbeđenja Slavka Ćuruvije), predložila jer smatra da ih treba saslušati.

„Pripadnici Ćuruvijinog obezbeđenja, na primer, tokom svih ovih godina nisu saslušani. Njihovih izjava nema. Smatram da je potrebno da se čuje šta imaju da kažu i da budu saslušani“, kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ušlo je u fazu kada iskaze daju svedoci odbrane. Koliko će tačno svedoka odbrane biti saslušano nije poznato. O tome odlučuje sudsko veće, koje sukcesivno saopštava koje je svedoke prihvatilo.

Očekuje se da sudija Snežana Jovanović u ponedeljak saopšti da li će i treći zakazani radni dan u oktobru biti iskorišćen ili je iz nekog razloga taj termin otkazan.