Preminuo Robert Klajn

12. decembar 2016.


Jedan od osnivača Radija B92 i čovek koji je oživeo stanicu podigavši prvi regler 1989. godine Robert Klajn preminuo je u Beogradu posle kraće bolesti. Bio je i saradnik Slavko Ćuruvija fondacije od njenog osnivanja

Klajn je decenijama svojim autentičnim potpisom postavljao nove standarde i stvarao karakterističnu zvučnu sliku širom srpskog etra, a ne samo zato je bio omiljeni tonac u više radijskih i televizijskih stanica – od Studija B, preko „njegove“ devedesetdvojke, do mnogih drugih.

Karijeru jednog od najboljih dizajnera zvuka sa ovih prostora započeo je vodeći nekoliko piratskih stanica osamdesetih godina prošlog veka, da bi zatim izgradio čuveni zvuk stanice B92 i kreirao legendarne džinglove i špice brojnih radijskih i TV emisija.

Klajn je bio zadužen za produkciju, zvuk i muziku i u nizu filmskih i pozorišnih produkcija, a za svoj rad je i nagrađivan na međunarodnim festivalima.

Robert Klajn je bio stub Radija B92 i jedan od omiljenih kolega sa stanice, koja je, kako je navodio, zajedno sa starom ekipom za njega bila najvažnija u periodu do 5. oktobra 2000. godine.

Bio je i zaslužan za to što su klinci koji su odrastali uz taj radio mogli da razumeju koliko je dizajn zvuka važan, koliko on čini duh jednog medija, ali i izraz jedne generacije.

Takođe, učinio je mnogo da se deo tog duha prenese i na ljude koji nisu bili ni ta starija ekipa, ni ta generacija, niti su mogli da učestvuju u borbi kojoj je taj duh imao važnu ulogu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.


Fotografija preuzeta sa b92.net