Predsednica sudskog veća: Spremajte završne reči, uskoro kraj suđenja za ubistvo Ćuruvije

26. septembar 2018.


Snežana Jovanović, predsednica sudskog veća pred kojim od juna 2015. traje proces optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, najavila je učesnicima u procesu da spremaju završne reči i da se suđenje približava kraju.

Piše: Perica Gunjić

To ne znači da će se sa iznošenjem završnih reči tužioca, advokata odbrane, optuženih i branilaca oštećenih početi u oktobru, na sledećem ročištu, ali je Snežana Jovanović rekla da se izvođenje materijalnih dokaza privodi kraju i da želi da na vreme najavi završnicu suđenja kako učesnici ne bi time bili iznenađeni i kako ne bi, kako je rekla, tražili dodatno vreme za spremanje tih poslednjih obraćanja sudu u ovom procesu.

Na današnjem suđenju nastavljena je rasprava o tome da li su dokazi sa traka koje nose podatke sa baznih stanica mobilne telefonije u centru Beograda, koje je sudu predstavio tužilac, verodostojni ili se njima manipulisalo, kao što to sumnja odbrana optuženih.

Mandić: Zahtevi odbrane kontradiktorni

Odbrana je danas izrazila očekivanje da sud neće prihvatiti kao dokaze izveštaje koje je na osnovu analize traka sa podacima sa baznih stanica radila Bezbednosno-informativna agencija 2012. godine.

Advokati optuženih tvrde da je tokom presnimavanja traka na eksterne diskove moglo da dođe do manipulacije podacima i da ne postoji jasan trag o nepromenljivosti tih dokaza od trenutka kada su trake uzete iz Mobtela 2005. godine do trenutka kada je tužilac slao te podatke u BIA.

Odbrana je odustala od zahteva za uvid u eksterni hard-disk i četiri DVD, na kojima su podaci sa traka sa baznih stanica, ponavljajući da oni ne mogu da budu dokaz jer nisu verodostojni.

Zamenik tužioca za organizovan kriminal Milenko Mandić, međutim, smatra da postoji kontradiktornost u zahtevima odbrane optuženih: i pored sumnji u manipulacije podacima sa tih traka, odbrana je danas odustala od svog jučerašnjeg predloga da se pred sudom pojavi inženjer informatike Vladimir Đokić, koji je u BIA, zajedno sa jučerašnjim svedokom Dejanom Jablanovićem i policijskim inspektorom Draganom Kecmanom, stručno analizirao ove podataka.

„Uvid u te podatke i njihovu analizu može da uradi samo stručno lice, mi nemamo to znanje“, naglasio je Mandić. On smatra da je stručno već dokazano da su ti podaci autentični.

Prema Mandićevom mišljenju, čitav put od uzimanja traka iz Mobtela do njihovog predavanja BIA savršeno je jasan. On je dodao i da je tehnički nemoguće menjati sadržinu podataka koji su dobijeni sa baznih stanica.

Marinkov: Analizirane kopije kopija

Vladimir Marinkov, advokat prvooptuženog Radomira Markovića, bivšeg načelnika RDB, ovo objašnjava time što se o izveštaju koji je Đokić radio već dugo raspravljalo i da njegovo saslušanje ne bi dovelo do nekog novog razjašnjenja u vezi s tim izveštajem.

Takođe je dodao da odbrana smatra da na tom izveštaju ne može da se zasnuje presuda, pošto su oni koji su analizirali podatke dobili kopije kopija tih traka sa podacima sa baznih stanica.

Nikola Barović, advokat Branke Prpe, koja je bila sa Ćuruvijom u vreme kada je ubijen, predložio je da se Vladimir Đokić ipak sasluša.

„On je jedan od trojice ljudi koji su radili na tom izveštaju BIA. Kako smo već saslušali Kecmana i Jablanovića, treba saslušati i njega i zaokružiti tu priču“, rekao je Barović.

On je istakao da Đokić, baš zato što je stručnjak za digitalne zapise, može da potvrdi autentičnost dokaza koji su izvedeni pred sudom. Prema Barovićevom mišljenju, jasno je da su svi ti dokazi autentični i da se to vidi i iz ostalih dokaza priloženih sudu.

Suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije – bivšem načelniku RDB Radomiru Markoviću, načelniku beogradskog centra RDB Milanu Radonjiću, koji su osumnjičeni za organizaciju, te bivšem članu rezervnog sastava RDB Miroslavu Kuraku i nekadašnjem glavnom inspektoru Druge uprave RDB Ratku Romiću, osumnjičenim da su izvršili ubistvo – nastavlja se 31. oktobra u 9.30 sati.