Poziv institucijama da reaguju na pisanje BIRN-a

Organizacije civilnog društva koje se bave nadzorom rada javnih institucija i mediji u Srbiji, njih više od 40, pozvale su danas institucije Republike Srbije da reaguju na navode istraživačke mreže BIRN, koja je ukazala na moguću povredu javnog interesa u slučaju tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava. Potpisnici poziva smatraju da je jedan od njihovih osnovnih zadataka da ukažu na situacije u kojima je javni interes povređen ili doveden u pitanje

“U slučaju tendera za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava, istraživačka mreža BIRN je ukazala na moguću povredu javnog interesa. Neprikosnoveno pravo građana je da budu tačno i pravovremeno informisani kako i na šta se troše pare iz javnog budžeta. Sredstva iz javnog budžeta moraju biti dodeljena i potrošena na način kojim se štiti javni interes i uzima u obzir dobrobit svih građana Srbije”, navodi se u ovom pozivu i dodaje:

„Pravo novinara da istražuju, postavljaju pitanja i kritički preispituju rad javnih zvaničnika je osnovna odlika demokratskog društva i slobodnog i nezavisnog novinarstva, kojem Srbija teži.

Izostajanje reakcije institucija koje su nadležne za borbu protiv korupcije i vladavinu prava je neprihvatljiva u demokratskom, odgovornom i otvorenom društvu. S druge strane napadi na novinare zato što obavljaju svoj posao, odnosno štite javni interes apsolutno je nedopustivo i nedemokratsko ponašanje. I zato upućujemo poziv institucijama da reaguju“.

Potpisnici zahtevaju da:

* Republičko javno tužilaštvo inicira predistražni postupak i proveri sve navode BIRN-a;

* REM posveti posebnu pažnju monitoringu nad nacionalnim emiterima i njihovom načinu izveštavanja o slučaju Kolubara, kao i da utvrdi da li su doprineli potpunoj, objektivnoj i nepristrasnoj informisanosti šire javnosti;

* Agencija za borbu protiv korupcije utvrdi da li je u slučaju kojim se BIRN bavio došlo do narušavanja antikorupcijskog zakonodavstva i kršenja integriteta uzbunjivača, odnosno da Savet za borbu protiv korupcije kao savetodavno telo Vlade izradi izveštaj o slučaju sa preporukama.

* RTS kao javni servis u vlasništvu građana omogući predstavnicima BIRN-a da iznesu navode iz svoje analize u emisiji dijaloškog tipa sa predstavnicima relevantnih državnih organa i stručne javnosti.

Potpisani pozivaju nadležne institucije da ove zahteve, koji su inače deo njihovih redovnih i obaveznih nadležnosti, sprovedu što pre i u skladu sa zakonom i o tome izveste javnost.

BIRODI
CEAS
Centar za integraciju mladih
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA
Centar za održivi razvoj Srbije
Centar za praktičnu politiku
Centar za razvoj neprofitnog sektora
Cenzolovka
CINS
Edukacioni centar Leskovac
Eho Prokuplje
Fondacija Slavko Ćuruvija
FORCA
Forum žena Prijepolja
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava
Inicijativa mladih za ljudska prava
Istinomer
Južne vesti
Koalicija za nadzor javnih finansija
Kuća ljudskih prava
Labris
Libek
Lice ulice
Medija & reform centar Niš
Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS
Nacionalna koalicija za decentralizaciju
Naš grad -naša stvar Zrenjanin
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine
NVO Atina
PG Mreža
PIRGOS
Portal Autonomija
Pravni skener
Proaktiv
Secons
Share fondacija
Smart kolektiv
Sretenje
Televizija Forum
Toplički centar za demokratiju i ljudska prava
Trag fondacija
Urban in
Vojvođanski istraživački centar “VOICE”
Yucom
Zaječarska inicijativa
Ženska inicijativa Priboj