Poziv građanima da REM-u podnesu prijave protiv TV Pančevo

2. mart 2019


Slavko Ćuruvija fondacija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozivaju građane da Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podnesu prijave protiv Televizije Pančevo zbog sistematske hajke koju taj medij sprovodi protiv novinara portala Pančevo Si Ti (pancevo.city) Nenada Živkovića.

Prijave se mogu ispuniti na sajtu gradjaninastrazi.rs/zivkovic

Reagujući na Živkovićev govor na protestu građana Pančeva održanom 22. februara 2019. godine, pružalac medijske usluge Radio-televizija Pančevo emitovao je u okviru svog informativnog programa u poslednjih nekoliko dana niz priloga uvredljive sadržine i započeo sprovođenje jednostrane negativne kampanje usmerene na Živkovića.

U prvom u seriji priloga nepotpisani autor Živkovića je označio kao „smrada“, „separatistu“, „klasičnog lažovčinu“, „dangubu“, koji „pljuje po sopstvenom narodu“, kao „zagovornika nasilja“…

Svi prilozi emitovani na TV Pančevo u poslednjih nedelju dana sadrže elemente neobjektivnog i nepotpunog izveštavanja, nepoštovanja ljudskih prava u pružanju medijskih usluga i govora mržnje.

Cilj kampanje prijavljivanja TV Pančevo jeste da REM, nakon izvođenja predloženih dokaza, sprovede postupak protiv navedenog pružaoca medijske usluge i izrekne RTV Pančevo odgovarajuću meru u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, te da podnese nadležnom organu predlog za pokretanje prekršajnog postupka.