Foto: Nebojša Raus

Potvrda optužnice za smrt Ćuruvije

5. mart. 2015.


Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice pripadnika Resora DB kojom ih tereti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Optužnicu od 29. decembra, potvrdilo je rešenjem vanraspravno veće Specijalnog suda, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Sada će optuženi i njihovi branioci imati pravo da na to rešenje izjave žalbe Apelacionom sudu u Begradu, koji će doneti konačnu odluku o optužnici.

Tek po pravosnažnosti optužnice, sud će zakazati suđenje, odnosno pripremno ročište, a potom i glavni pretres.

Specijalni sud u Beogradu 24. jula 2014. godine je vratio na dopunu istrage optužnicu podignutu 6. juna.

Nakon dopune istrage koja je sprovedena po nalogu suda, tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka.

Optužnicom se okrivljeni terete da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Izvor: B92