Ponovo odloženo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

1. mart 2021.


Ovog puta je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović nedolazak obrazložila time da se reakcija na vakcinu, koju je primila pre nedelju dana, tokom vikenda pogoršala, tako da nije stigla da obezbedi zamenu

Piše: Tamara Spaić

Nastavak ponovljenog suđenja u procesu ubistva Slavka Ćuruvije, novinara, izdavača i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ponovo je odložen zbog korone. Na ročištu se danas nije pojavila advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja zastupa okrivljene bivše funkcionere Resora državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića.

U detaljnom obrazloženju advokatičinog zdravstvenog stanja rečeno je da je u pitanju reakcija na vakcinu koju je primila pre nedelju dana, ali joj se situacija pogoršala tokom ovog vikenda i da zbog toga nije uspela da na vreme obezbedi adekvatnu zamenu.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović odsustvo je ocenila kao opravdano.

Sledeće ročište zakazano je još u februaru za preksutra (sreda, 3. mart). To ročište zasad nije odloženo, iako se u izveštaju o zdravstvenom stanju advokatice pominje zapaljenje pluća i infuzija, pa neotkazivanje narednog termina ne deluje ubedljivo.

U Specijalnom sudu za organizovani kriminal u toku je ponovljeno suđenje Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću koji su prvostepeno osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u septembru prošle godine ukinuo presudu zbog prekoračenja optužnice.

U ponovljenom postupku, koji je počeo u oktobru prošle godine, održano je svega pet ročišta, dva na samom početku i još tri u februaru. Najduža odlaganja suđenja bila su zbog bolesti člana sudskog veća.

U ponovljenom sudskom procesu do sada se nije čulo baš ništa novo u odnosu na prvostepeni postupak koji je počeo 17 godina posle egzekucije hrabrog novinara i koji je trajao četiri godine, a tokom koga je ispitano oko 100 svedoka.

Proces je sada u fazi takozvanog brzog čitanja obimnog dokaznog materijala i svedočenja na koje okrivljeni i njihovi advokati iznose zamerke, uglavnom iste one koje su se čule i tokom prvostepenog procesa.

Sudija Snežana Jovanović ih je na jednom od prethodnih ročišta upozorila da nema potrebe da sve ponavljaju jer se to sve već nalazi u spisima predmeta, ali odbrana je odlučila da ekstenzivno koristi svoje pravo na izjašnjavanje.

Zbog te njihove odluke nije izvesno koliko će trajati ponovljeno suđenje dok se ne dođe do završnih reči i presude. Sudija Jovanović je najavila da će učesnici u postupku imati znatno duže vreme za iznošenje završnih reči nego prethodnog puta.