Ponovo odloženo suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

17. septembar 2021.


Ni danas nije objašnjeno zašto se sudija Dragan Milošević dva puta nije pojavio na suđenju. Ponovljeni postupak će u oktobru ući u drugu godinu, iako nije bilo ni novih dokaza ni novih svedoka. Suđenje ukupno traje šest godina

Piše: Tamara Spaić, Cenzolovka

Današnji glavni pretres u procesu za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije ponovo je odložen, kao i prethodni, pre četiri dana, zbog izostanka sudije Dragana Miloševića. Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović odredila je danas još dva termina za oktobar, i to 25. i 26, kada će suđenje početi u 14.30.

Prethodnog puta određena su takođe dva termina, i to 7. i 8, sa početkom u 9.30 sati. Ukupno četiri termina u oktobru valjda bi trebalo da nadomeste to što je septembar protekao bez ijednog održanog ročišta.

Suđenje za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, izvršeno u prošlom veku, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, traje već predugih šest godina. Iako se očekivalo da ponovljeni postupak, posle ukidanja prvostepene presude na Apelacionom sudu, bude završen brzo, jer nema novih činjenica, dokaza ili svedoka, proces u oktobru ulazi u drugu godinu održavanja. Pritom, i u ponovljenom postupku odlučuje isto sudsko veće kao i u prvostepenom.

Suđenje se odvija u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, takozvanom Specijalnom sudu.

Kad je u julu prošle godine Apelacioni sud ukinuo presudu kojom su visoki funkcioneri i operativci Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak (koji je sve vreme u bekstvu) i Ratko Romić osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, u obrazloženju presude nije traženo nikakvo novo izvođenje dokaza niti saslušavanje svedoka. Naprotiv, petočlano sudsko veće u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Apelacionog suda kojim je predsedavao sudija Milimir Lukić, oborilo je presudu jer je ona „prekoračila optužnicu“ uvođenjem novog N. N. lica kao neposrednog izvršioca.

Veće je zatražilo da se presuda upodobi optužnici i da se bolje obrazloži. Za to nije potrebno mnogo ročišta i vremena. Međutim, sud je odlučio drugačije.

Ponovljeni postupak krenuo je izjašnjavanjem svih strana u postupku i „ubrzanim čitanjem“ celokupnog materijala iz prvostepenog postupka. U sve se umešala pandemija koronavirusa, bolest jednog od sudija, zatim bolest advokatice okrivljenih.

Retka suđenja, mnogo puta odlagana ročišta i detaljna objašnjenja advokata odbrane koja su se čula i tokom prvostepenog suđenja, pojela su vreme. Tako da ponovljeno suđenje, umesto da se završi za par meseci, sada već traje godinu dana.

Na sledećem ročištu, u oktobru, odbrana počinje iznošenje završnih reči. Za to će svako od okrivljenih i njihovih branilaca imati po 90 minuta.