Foto: Jana Nikolić, SĆF

Ponovo odloženo suđenje za ubistvo Ćuruvije zbog bolesti sudije

30. novembar 2020.


Nastavak ponovljenog suđenja u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ponovo je odložen zbog bolesti člana sudskog veća Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Piše: Tamara Spaić / Izvor: Cenzolovka

Ovo je za Cenzolovku danas izjavila koordinatorka Višeg suda za medije Tatjana Tešić. Trebalo je da se ove nedelje održe čak četiri ročišta u nizu. Novi termini kada bi suđenje moglo da se nastavi još nisu poznati.

Koordinatorka za medije Višeg suda kaže da sud još nije doneo odluku kako će tretirati službenu belešku kompromitovanog operativca Vasilija Mijovića, koju je predložila odbrana, kao ni da li će pozivati ovog svedoka

Ni prethodno ročište, koje je bilo zakazano za 16. novembar, nije održano zbog bolesti sudije Vladimira Mesarovića i tada je predsednica tročlanog sudskog veća Snežana Jovanović zakazala nova ročišta za prva četiri dana decembra, koja su sad odložena na neodređen rok.

Sudija Jovanović je tom prilikom na naredno ročište pozvala decu ubijenog novinara Jelenu i Radeta Ćuruviju, kao i istoričarku Branku Prpu koja je u trenutku ubistva bila sa Slavkom.

Sudija Snežana Jovanović nije objasnila zašto poziva Jelenu i Radeta Ćuruviju, kao i Branku Prpu – koji nisu bili pozvani na ročišta koja su zakazana u novembru – ali se može pretpostaviti da je to zato što se na početku suđenja izjašnjavaju svi učesnici u postupku: optuženi, njihovi branioci, kao i oštećeni i njihovi zastupnici.

Poznata istoričarka Branka Prpa jedini je neposredni svedok ubistva. Njeno svedočenje bilo je ključno što je u prvostepenoj presudi neposredni izvršilac ubistva označen kao N. N. lice, odnosno što je presuda bila u raskoraku sa optužnicom, zbog čega je kasnije oborena na apelaciji.

Odbrana predlaže svedoka povezivanog sa kriminalnim klanovima

Sudsko veće koje po drugi put sudi četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo koje se dogodilo pre 21 godinu, još nije donelo odluku da li će prihvatiti predlog Zore Dobričanin Nikodinović, advokatice optuženih Ratka Romića i Milana Radonjića, da se kao novi svedok sasluša Vasilije Mijović, bivši funkcioner crnogorske tajne policije, koji ima kriminalnu prošlost.

Mijović je hapšen u Srbiji i Crnoj Gori, a višestruko je bio povezan sa pripadnicima kriminalnih klanova i osuđenima za ratne zločine devedesetih.

Advokatica Dobričanin Nikodinović je na samom početku ponovljenog postupka sudu dostavila službenu belešku koju je, kako je rekla, operativac Vasilije Mijović poslao bivšem šefu crnogorske tajne službe Vukašinu Marašu i koja navodno „upućuje na to ko je ubio Slavka Ćuruviju“. Po njenoj tvrdnji, ona je tu belešku primila 3. aprila 2019. godine i predložila da se Mijović pozove za svedoka. To je ujedno i jedini novi predlog odbrane.

Koordinatorka za medije Višeg suda Tatjana Tešić danas je za Cenzolovku rekla da sud još nije doneo odluku o tome kako će tretirati podnetu službenu belešku, kao ni da li će pozivati ovog svedoka.

Podsećamo da je u pitanju svedok koji je jednom podneo falsifikovanu službenu belešku i to u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića u Crnoj Gori, o čemu je Cenzolovka već pisala.

Prema odgovoru gospođe Tešić, sudsko veće još nije donelo ni odluku da li će prihvatiti predlog postupajućeg tužioca Milenka Mandića da se u predmet uvrste svedočenja dva načelnika odeljenja RDB-a u vreme ubistva Ćuruvije, Cvijetina Milinkovića i Zorana Pavića, koji bi dodatno mogli da podupru optužnicu.

APELACIJA VRATILA SUĐENJE NA POČETAK

Za ubistvo Slavka Ćuruviju su prošle godine, ukupno na 100 godina zatvora, prvostepeno osuđeni bivši načelnik RDB-a Radomir Marković (30 godina) za podstrekivanje, tadašnji šef beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić (30 godina) za saizvršilaštvo, te operativac DB-a Ratko Romić i bivši pripadnik rezervnog sastava Miroslav Kurak kao saizvršioci na mestu likvidacije (po 20 godina).

Kao neposredni izvršilac označeno je N. N. lice i to je i bio glavni razlog zbog kojeg je prva presuda pala ove godine na Apelacionom sudu, koji je utvrdio brojne nelogičnosti, nedoslednosti i krupne greške u zaključivanju, a pre svega prekoračenje optužnice u kojoj je kao neposredni izvršilac označen Miroslav Kurak.

U prvostepenoj presudi je kao nalogodavac takođe navedeno N. N. lice.

odluci Apelacionog suda iz jula ove godine poziva se sudsko veće (Snežana JovanovićDragan Milošević Vladimir Mesarović) da ispravi sve te greške i one se poimence navode i detaljno opisuju.

U ponovljenom postupku do sada su održana samo dva ročišta, 5. i 6. oktobra, a naredna dva su otkazana zbog bolesti sudije. Tokom ta prva dva dana ponovljenog suđenja okrivljeni su ponovili da nisu krivi. Njihovi advokati su ponovo zatražili da se iz postupka izuzmu ključna svedočenja Milorada Lukovića Legije i braće Simović, pripadnika zemunskog klana. Tužilac Milenko Mandić je predložio da se ponovo pročitaju svedočenja kojima se potkrepljuje optužnica i nije predložio nove dokaze i svedoke.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.