Počela šesta Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

12. april 2021.


Uvodnim predavanjima o digitalnom, analitičkom i istraživačkom novinarstvu, te o etici i novinarskim standardima, proteklog vikenda počela je s radom šesta po redu Škola digitalnog novinarstva, koju organizuje Slavko Ćuruvija fondacija.

Škola traje od 10. aprila do 5. juna i ovo će biti druga godina zaredom da će, zbog poštovanja epidemioloških mera, kompletna nastava biti organizovana onlajn, putem platforme Zum (Zoom). Do prošle godine, u neka drugačija vremena, polaznici Škole su, uz onlajn kurseve, imali prilike da i uživo pohađaju radionice.

Počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije Jelena Ćuruvija Đurica rekla je na otvaranju Škole da joj je veoma važno da ovogodišnja generacija polaznika svoju edukaciju počinje uoči obeležavanja 22. godišnjice ubistva njenog oca i da ovu, najvažniju godišnju aktivnost Fondacije doživljava kao najbolji mogući način da se očuva zaostavština Slavka Ćuruvije.

Izvršna direktorka Fondacije Ivana Stevanović poručila je polaznicima da maksimalno iskoriste vreme provedeno u Školi i da se potrude da od svojih predavača što više nauče o novinarstvu.

Šestu generaciju Škole digitalnog novinarstva čine Mina Delić (Senta), Nikolina Rakić (Beograd), Konstantin Mlađenović (Novi Sad), Tamara Urošević (Beograd), Dejana Cvetković (Vranje), Dunja Karanović (Beograd), Nusreta Brunčević (Novi Pazar), Sara Sekulić (Prijepolje) i Teodora Čičovački (Novi Sad). Na konkurs se, inače, prijavilo 69 kandidatkinja i kandidata.

Kao i ranijih godina, polaznici mogu da računaju na veliko profesionalno iskustvo i znanje predavača: Pavla Zlatića, nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika sajta B92, Antonele Rihe, novinarke i bivše urednice u B92, NIN-u i RTS-u, Tamare Skrozze, novinarke nedeljnika Vreme, agencije FoNet, sajta Cenzolovka i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu, Perice Gunjića, glavnog i odgovornog urednika sajta Cenzolovka, te drugih poznatih novinara.

Škola digitalnog novinarstva, koju Slavko Ćuruvija fondacija organizuje od 2015. godine uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), namenjena je mladim novinarkama i novinarima pre svega lokalnih medija, ali i studentima novinarstva.