Foto: Slavko Ćuruvija fondacija

Počela sa radom treća Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

17. april 2018.


Pored osnovnog kursa iz digitalnog novinarstva, polaznici će slušati predavanja iz oblasti novinarske etike, analitičkog i istraživačkog novinarstva

Treća Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije za mlade novinare i novinarke počela je sa radom u subotu, 14. aprila, kada su na uvodnoj radionici predavači predstavili program i način na koji će se nastava odvijati tokom narednih deset nedelja.

Školu digitalnog novinarstva SĆF ove godine će pohađati Sanja Đukić (Novi Sad), Teodora Ćurčić (Novi Sad), Slobodan Simić (Užice), Lidija Vućković (Kikinda), Jovana Adamović (Niš), Jovana Cvetković (Niš) i Nevena Bogdanović (Novi Sad).

Uvodnu radionicu otvorio je Ilir Gaši, programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije, koji je istakao posvećenost Fondacije radu sa mladim novinarima, kao i važnost ulaganja u njihov profesionalni razvoj.

Tokom vikenda uvodna predavanja održali su Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, koji i ove godine vodi kurs digitalnog novinarstva, Antonela Riha, novinarka i bivša urednica u B92NIN-u i RTS-u (analitičko novinarstvo)Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme i sajta Cenzolovka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu (novinarska etika i standardi), i glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić (istraživačko novinarstvo).

Mladim novinarkama i novinarima predavači će pomoći da bolje razumeju medijsku revoluciju u onlajn sferi poslednjih godina, nove načine izveštavanja i dolaženja do publike, kao i to kako da u takvom okruženju na najbolji način, pišući o temama koje su od javnog interesa, zadrže objektivnost u informisanju.

Škola digitalnog novinarstva je jedan od načina na koje Slavko Ćuruvija fondacija želi da pomogne mladim novinarima, pre svega onima koji se bave temama od značaja za lokalnu sredinu, i da ih ohrabri da, uprkos sve težem položaju novinara i medija, što profesionalnije obavljaju svoj posao.

Nastava će se prevashodno odvijati na onlajn platformi, a biće organizovane još dve vikend-radionice u Beogradu. Škola će trajati do 22. juna.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

3_skola_digitalnog_novinarstva_1_radionica_3
Polaznice i polaznik Škole digitalnog novinarstva sa predavačima Pavlom Zlatićem, Antonelom Rihom i Tamarom Skrozzom