Počela sa radom druga Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

1. avgust 2016.


Novinarke i novinari iz četiri grada u Srbiji proširiće svoje znanje o novim tendencijama u onlajn novinarstvu. Pored osnovnog kursa iz digitalnog novinarstva, polaznici će slušati predavanja iz oblasti novinarske etike, analitičkog i istraživačkog novinarstva

Fotografije: Marko Risović

Druga Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije za mlade novinare i novinarke počela je sa radom prekjuče, 30. jula, kada su predavači predstavili program i način na koji će se nastava odvijati tokom naredna tri meseca.

Polaznice i polaznici druge Škole digitalnog novinarstva SĆF su Violeta Glišić (Kragujevac) Milena Dragović (Novi Sad), Tamara Milojević (Niš), Ivana Stojanović (Beograd), Filip Rudić (Beograd) i Zoran Strika (Novi Sad).

Pozdravili su ih Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije, i Ilir Gaši, izvršni direktor SĆF, koji su istakli posvećenost Fondacije radu sa mladim novinarima i pomoći lokalnim medijima.

Tokom vikenda uvodna predavanja održali su Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, koji i ove godine vodi kurs digitalnog novinarstva, novinarka nedeljnika Vreme i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza (novinarska etika i standardi), izvršni urednik portala Cenzolovka Zoran B. Nikolić (analitičko novinarstvo) i glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić (istraživačko novinarstvo).

Mladim novinarkama i novinarima predavači će pomoći da bolje razumeju medijsku revoluciju u onlajn sferi poslednjih godina, nove načine izveštavanja i dolaženja do publike, kao i to kako da u takvom okruženju na najbolji način, pišući o temama koje su od javnog interesa, zadrže objektivnost u informisanju.

Škola digitalnog novinarstva je jedan od načina na koje Slavko Ćuruvija fondacija želi da pomogne mladim novinarima, pre svega onima koji se bave temama od značaja za lokalnu sredinu, i da ih ohrabri da, uprkos sve težem položaju novinara i medija, što profesionalnije obavljaju svoj posao.

Među gostujućim predavačima bili su i glavni urednici nekih od najuspešnijih lokalnih medija u Srbiji – Predrag Blagojević iz Južnih vesti u Nišu, i Slobodan Krajnović sa Novosadskog informativnog portala i Radija 021.

Oni su mladim učenicama i učenicima ŠDN na svom primeru pokazali kako se može formirati redakcija koja istražuje i radi po visokim novinarskim standardima, a da se ipak održi uprkos izrazito teškim okolnostima za medije u zemlji. I sve to isključivo se baveći lokalnim temama.

Škola će trajati do 21. oktobra, posle čega će se pristupiti izradi završnih radova. Tokom ova tri meseca rada, koji će se odvijati na onlajn platformi, tako da neće biti bitno gde se polaznici nalaze, biće organizovane još dve vikend-radionice u Beogradu.

Najbolja polaznica ili polaznik otići će na studijsko putovanje u inostranstvo.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Na fotografiji gore: Počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije Jelena Ćuruvija, i izvršni direktor Ilir Gaši sa polaznicima Škole digitalnog novinarstva

Pavle Zlatić na uvodnoj radionici sa polaznicima Škole digitalnog novinarstva
Pavle Zlatić na uvodnoj radionici sa polaznicima Škole digitalnog novinarstva