Petričić polaznicima Škole digitalnog novinarstva: Slobodu moramo osvajati

19. septembar 2016.


Na trećoj vikend-radionici Škole u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije predavači bili i politički karikaturista Dušan Petričić, urednik portala Vice Danijel Bukumirović, autori emisije „Marka žvaka“ Dušan Čavić i Dušan Šaponja, i fotograf Marko Risović

Foto: Milovan Milenković

„Slobodu nam niko neće dati, slobodu moramo osvajati, i to moramo raditi neprestano, iznova“, poručio je u subotu politički karikaturista Dušan Petričić polaznicima Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije.

Petričić je svoje predavanje, posvećeno osvajanju slobode kroz političku karikaturu, ilustrovao primerima rada na novinskoj karikaturi u SFR Jugoslaviji, govorio je o svom dvadesetogodišnjem radu u Kanadi i SAD, gde je radio za Toronto Star i bio saradnik New York Timesa i Wall Street Journala, te današnjim beskompromisnim karikaturama aktuelne vlasti u dnevnom listu Politika.

Osim osvajanjem slobode izražavanja, treća i poslednja radionica druge Škole digitalnog novinarstva, proteklog vikenda u Beogradu bavila se i multimedijalnim sadržajem na internetu. Vesti, reportaže i druge novinarske forme, uz pomoć ilustracija, fotografije, animacije ili videa, postaju dinamičnije i efektnije i bolje komuniciraju sa mladima, koji sve manje za informisanje koriste tradicionalne medije.

Danijel Bukumirović, glavni urednik i pokretač veb-platforme Vice u Srbiji (ranije novinar Radija i veb-sajta B92 i urednik portala Mondo), polaznicima Škole digitalnog novinarstva naglasio je važnost kvalitetnog novinarskog rada na internetu. „Nije tačno da se danas čitaju samo kratki, brzi, zabavni ili estradni sadržaji“, rekao je Bukumirović i podsetio na to da desetine hiljada ljudi čitaju neke od najpopularnijih priča Vicea, čak i kada su dugačke.

Autori kultne emisije „Marka žvaka“, Dušan Čavić i Dušan Šaponja, takođe su istakli da se kvalitet i istrajnost moraju isplatiti, kao i da dužina videa nije presudna kada je gledanost priloga u pitanju. Tako se događalo da su duže verzije nekih njihovih emisija gledanije od onih spakovanih u tri minuta, koliko se obično preporučuje da maksimalno traju video-klipovi na društvenim mrežama.

Fotograf Marko Risović (Kolektiv Kamerades, National Geographic, izveštavao za CNN…) pokazao je neke od novijih načina upotrebe multimedijalnog sadržaja (kombinovanje fotografije, teksta, videa, animacije, zvuka), koji su ostavljali snažan, potresan utisak na gledaoce.

Vikend-radionica je, osim multimedijalnim sadržajima na informativnim portalima, posvećena i početku kursa analitičkog novinarstva, koji vodi novinarka Antonela Riha.

Tamara Skrozza, novinarka Vremena i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, govorila je o etičkim dilemama novinara i urednika u Srbiji, dok je urednik Cenzolovke Perica Gunjić govorio o istraživačkim i standardnim metodama tokom rada na intervjuima.

Polaznici škole su Violeta Glišić (Kragujevac), Milena Dragović (Novi Sad), Tamara Milojević (Niš), Ivana Stojanović (Beograd), Filip Rudić (Beograd) i Zoran Strika (Novi Sad).

Školu, koja traje od 29. jula do 21. oktobra, Slavko Ćuruvija fondacija organizovala je kao vid pomoći mladim novinarima, pre svega onima koji se bave lokalnim temama.

Pored tri vikend-radionice, predavanja se odvijaju na onlajn platformi, tako da nije važno gde se polaznici nalaze.

Najbolja polaznica ili najbolji polaznik otići će na studijsko putovanje u inostranstvo.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Na fotografiji gore: Dušan Petričić sa polaznicima Škole digitalnog novinarstva

Danije Bukumirović tokom predavanja na Školi digitalnog novinarstva SĆF
Danijel Bukumirović tokom predavanja na Školi digitalnog novinarstva
_mmm9034
Marko Risović
_mmm8961
Dušan Šaponja i Dušan Čavić