Otvorena je Cenzolovka!

27.  jun 2014.


Slavko Ćuruvija fondacija danas je pokrenula sajt Cenzolovka (www.cenzolovka.rs), namenjen informisanju javnosti o svim pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji. Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Australije.

Posle dužeg perioda letargične tišine, nedavni slučajevi uklanjanja sadržaja sa sajtova kritički nastrojenih medija i autora pokrenuli su snažnu debatu o slobodi medija i slobodi govora u Srbiji. Svrha Cenzolovke je da na odgovoran, argumentovan i otvoren način doprinese održanju te debate i da u nju uključi što veći broj medijskih profesionalaca, nezavisnih stručnjaka, predstavnika vlasti, ali i običnih građana. Verujemo da je stepen dostignutih sloboda medija u bilo kojem, pa i u našem društvu, direktno zavisan od spremnosti šire javnosti da se uključi u borbu za njih.

Cenzolovka obrađuje i čuva od javnog zaborava slučajeve poput „Feketića“, „Obrenovca“ i „Doktorata“ tako što prikuplja i na jednostavan način predstavlja sve javno dostupne informacije (izveštaje, analize, mišljenja stručnjaka, relevantna dokumenta i dr.) od značaja za njihovo razumevanje. Cenzolovka pritom ne donosi sud o tim slučajevima, već omogućava korisnicima da direktnim uvidom u njihovu hronologiju i sadržinu sami donesu zaključak. Na isti način ćemo beležiti i sve druge slučajeve iz medijske sfere za koje postoji bojazan da sadrže elemente cenzure ili neki drugi oblik pritiska na medije i novinare koji direktno ugrožava pravo javnosti da zna.

Takođe, Cenzolovka će pratiti proces usvajanja i implementacije najavljenih „medijskih zakona“, druge društvene i političke procese koji utiču na stepen slobode govora i slobode medija u Srbiji, kao i sve aktuelne događaje u regionu i svetu. 

Tim Cenzolovke