Optužnica za slučaj „Ćuruvija” konačno pravnosnažna

23. mart. 2015.


Rastko Popović, predsednik veća koje će suditi optuženima, treba da odredi pripremno ročište najkasnije u roku od 30 dana, a zatim da zakaže početak suđenja.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog urednika listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin” protiv četvorice pripadnika Resora državne bezbednosti. Taj sud odbio je sve žalbe okrivljenih pa je optužnica postala pravosnažna.

Po nalaženju Apelacionog suda, koji je odlučivao u drugostepenom postupku, prvostepeni sud je u obrazloženju odluke kojom je potvrđena navedena optužnica dao dovoljno jasne i argumentovane razloge da ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili krivična dela podigne na nivo opravdane sumnje. To je, ukazano je sudskom odlukom, neophodan uslov za podizanje optužnice, dok će ocena svakog pojedinačnog dokaza po kvalitetu biti stvar veća pred kojim se drži glavni pretres. Veće će dokaze ispitati pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima koji će biti izvedeni na suđenju.

Pored toga, rešenjem Apelacionog suda potvrđeno je prvostepeno rešenje od 6. marta 2015. godine kojim je protiv okrivljenih Milana Radonjića i Ratka Romića produžen pritvor za još 30 dana.

Konačno su se, posle 10 meseci od podizanja prve optužnice, stekli svi zakonski uslovi da sudija Rastko Popović, kome je dodeljen predmet, zakaže pripremno ročište, a zatim i suđenje. Podsećamo, prvu optužnicu sud je odbio, nalažući tužilaštvu da sprovede dopunu istrage. Ovo je, uz štrajk advokata, dovelo do odugovlačenja od pet meseci. Optužnica koja je juče potvrđena podignuta je krajem decembra prošle godine.

Predsednik veća, po dobijanju pravosnažne optužnice, treba da odredi pripremno ročište najkasnije u roku od 30 dana. To nalaže Zakonik o krivičnom postupku, jer su rokovi ubrzani kada su optuženi u pritvoru. Na pripremnom ročištu biće određen datum početka glavnog pretresa, koji bi mogao da bude već u maju.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, obe strane će se izjasniti o predmetu optužbe. Obrazložiće se dokazi koji će biti izvedeni na suđenju, a biće reči i o drugim pitanjima koja sud oceni bitnim za održavanje glavnog pretresa.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Milan Kurak. Njima se na teret stavlja da su poznatog novinara ubili iz niskih pobuda, a kao motiv je navedena novinarska delatnost. U optužnici nisu imenovani naručioci i inspiratori ubistva Ćuruvije. Zločin je kvalifikovan kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Sa njim je u vreme ubistva bila nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lakše povrede pošto su je napadači onesvestili udarcem u glavu.

Radomir Marković uhapšen je u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozdravlja odluku suda

Komisija za istraživanje ubistava novinara Vlade Republike Srbije pozdravlja odluku Apelacionog suda kojom je potvrđena optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije.

– Želim da Tužilaštvu za organizovani kriminal i svim drugim državnim organima (MUP, BIA) čestitam na upornosti u rešavanju ovog slučaja. Nadamo se da će se i na suđenju utvrditi puna istina o ovom ubistvu i da će počinioci i nalogodavci biti primereno kažnjeni. Takođe, nadamo se da ćemo uskoro videti i rešavanje ostalih slučajeva kojima se komisija bavi, rekao je Veran Matić, predsednik komisije.

U saopštenju se dodaje da nijedan slučaj ubistva novinara ne bi smeo ostati nerazjašnjen i nekažnjen, jer nekažnjivost samo ohrabruje da se nastavi nasilje nad novinarima, medijskim radnicima i medijskim kućama.

– Nadamo se da će i rešenje slučaja ubistva kolege Slavka Ćuruvije 16 godina posle zločina biti ohrabrenje da nijedno od ubistava ne padne u zaborav, i podsetnik za sve nadležne institucije i vlade da moraju obavljati svoj posao sa posebnom pažnjom kada je reč o nasilju nad novinarima i medijima, upravo zbog važnosti uloge koju igraju slobodni mediji u savremenim društvima, piše u saopštenju.

Izvor: Politika