OEBS: Srbija da okonča nekažnjivost zločina nad novinarima

12. april, 2016.


 

Predstavnica za medije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) Dunja Mijatović je, povodom 17 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, pozvala Vladu Srbije da okonča nekažnjivost za zločine nad novinarima, saopštio je OEBS

Izvor: FoNet / N1

Slavko Ćuruvija je platio najvišu cenu za posvećenost novinarstvu i danas njegov slučaj ukazuje pitanje bezbednosti novinara još nije adekvatno rešeno ni u Srbiji niti u čitavom regionu OEBS, smatra Mijatović.

U saopštenju se navodi da u Srbiji još nisu rešeni slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović, 1994. godine i Milana Pantića, 2001.

Pozdravljam činjenicu da su srpske vlasti i Komisija za istrage ubistava novinara ostvarile napredak u postupku za ubistvo Ćuruvije, napomenula je Mijatović.

Ona je, međutim, ocenila da pravda još nije ispunjena.

Nijedno ubistvo novinara ne sme da ostane nerešeno i nekažnjeno. Nekažnjivost šalje opasnu poruku da se takvi zločini tolerišu, upozorila je Mijatović.

Ona je poručila da će nastaviti da podržava srpske vlasti i Komisiju za istragu ubistava novinara u potrazi za istinom i dovođenjem pred lice pravde odgovornih.