Održano prvo pripremno ročište za ubistvo Slavka Ćuruvije

16. april 2015.


Piše: Bojana Pavlović

U Specijalnom sudu, 16 godina posle ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, počele pripreme za suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ovaj zločin

Pripremno ročište u procesu protiv četvorice pripadnika službe Državne bezbednosti (DB), optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, počelo je danas iza zatvorenih vrata Specijalnog suda. Ročište se nastavlja sutra, kada će sud saopštiti datum početka suđenja.

Ročištu su prisustvovali advokati odbrane, oštećeni i tužilac. Obe strane izjasnile su se o predmetu optužbe, a predstavljeni su i dokazi koji će biti izvedeni na suđenju.

Ovaj deo krivičnog postupka po zakonu je zatvoren za javnost i na njemu će, između ostalog, biti odlučeno da li će na samom suđenju biti dozvoljeno prisustvo novinara i publike. Sudskom veću predsedavaće sudija Snežana Jovanović.

Posle punih 16 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, optuženi su Radomir Marković, nekadašnji načelnik DB-a, Milan Radonjić, šef beogradskog centra DB-a, Ratko Romić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora, i Miroslav Kurak, pripadnik rezervnog sastava tog resora.

Njima se na teret stavlja da su Ćuruviju ubili „iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga i političkih subjekata“ i to radi očuvanja postojećih struktura vlasti. Umesto imena nalogodavaca ovog zločina, u optužnici stoji da su optuženi krivično delo izvršili „po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti“. Zločin je kvalifikovan kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. Kako stoji u optužnici, Kurak i Romić prišli su Ćuruviji s leđa i na njega ispalili pet metaka, pa potom još sedam u glavu i telo dok je ležao na zemlji.

Kao direktni izvršilac označen je Kurak, a Romić mu je bio saučesnik. On je drškom pištolja udario u glavu i onesvestio Branku Prpu, koja je u tom trenutku bila sa Slavkom Ćuruvijom. Optuženi su ubistvo izvršili, kako stoji u optužnici, po nalogu tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića. Za njega se navodi da je „sa umišljajem podstrekao fizičku likvidaciju oštećenog Slavka Ćuruvije“. On je plan za likvidaciju Ćuruvije preneo Milanu Radonjiću koji je, koristeći tom prilikom službena ovlašćenja, izvršenje zločina dogovorio sa Kurakom i Romićem.

Marković je na ročište dovezen iz zatvora u Požarevcu, gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, dok je Kurak u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ključni svedok u ovoj istrazi, posle čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine, jeste nekadašnji pripadnik DB-a, odnosno komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Jovo Ćuruvija: Država priznala da mi je ubila brata

– Država je konačno priznala da mi je ubila brata, ali nalogodavac Mira Marković i dalje je na slobodi. Nadam se da će biti pokrenut postupak protiv svih iz državnog aparata koji su učestvovali u zločinu – rekao je za Blic Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka Ćuruvije.

Optužnica