Foto: SĆF

Održana druga radionica Škole digitalnog novinarstva

 

9. maj 2022


Sedma generacija Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije okupila se za vikend u Beogradu. Polaznici su sa predavačima obrađivali teme o medijskoj etici, značaju multimedije i društvenih mreža za novinare, dok je jedan dan izdvojen za predavanja o istraživačkom novinarstvu.

Nakon četiri nedelje kursa digitalnog novinarstva, koji je onlajn držao Pavle Zlatić, vođa tima za digitalne medije u IREX-u, jedanaestoro polaznica i polaznika ŠDN još jednom se okupilo u Beogradu, gde su se družili, učili i razmenjivali iskustva o aktuelnim pitanjima i iskušenjima profesionalnog novinarstva.

Prvog dana radionice stručnjakinja za digitalno novinarstvo Lamija Alečković govorila je o tome kako kreirati i plasirati multimedijalne sadržaje, dok je Strahinja Ćalović govorio o korišćenju Fejsbuka, Tvitera, Instagrama, Tik toka i sličnih društvenih mreža u novinarstvu.

O primerima nedozvoljenog medijskog sadržaja, ali i etičkim dilemama koje su imali tokom prethodnih mesec dana, sa polaznicima je razgovarala Tamara Skrozza, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i mentorka na kursu etike.

Novinarka N1 Danica Vučenić govorila je o svojim iskustvima u pripremanju intervjua, pravilima i tehnikama koje koristi dok razgovara sa političarima i drugim javnim ličnostima.

Drugog dana radionice polaznike su sa osnovama istraživačkog novinarstva, naprednim pretraživanjem interneta i o tome kako voditi računa o sopstvenoj bezbednosti, sigurnosti svoje redakcije i izvora tokom istraživanja na internetu, upoznali direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen, novinarka BIRN-a Milica Stojanović i glavna i odgovorna urednica CINS-a Milica Šarić.

Ove godine Školu digitalnog novinarstva prate Isidora Terzić (Bor), Aleksandra Pavlović (Niš), Julija Janković (Leskovac), Jovana Milešev (Novi Sad), Zorka Mijajlović (Beograd), Valentina Stojčev (Dimitrovgrad), Amela Kuč (Novi Pazar), Ivana Milosavljević (Beograd), Emir Tutić (Novi Pazar), Lana Stanisavljević (Niš) i Danica Đokić (Beograd).

Sedma ŠDN počela je pre mesec dana kursevima digitalnog novinarstva i medijske etike. Tokom maja se nastavlja predavanjima o istraživačkom i analitičkom novinarstvu.

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje Školu digitalnog novinarstva od 2015. godine, uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy).