Održana druga radionica Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

6. avgust 2015.


 

Nakon mesec dana intenzivnog rada u oblasti internet novinarstva, fokus Škole pomera se na novinarsku etiku, analitičko i istraživačko novinarstvo

Polaznice Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije okupile su se prošlog vikenda u beogradskom hotelu „Palace”, gde su sa predavačima sumirale prethodni rad i počele kurs novinarske etike, analitičkog i istraživačkog novinarstva. Radionica je organizovana nakon četiri nedelje intenzivnog kursa onlajn novinarstva, koji je vodio glavni i odgovorni urednik sajta B92 Pavle Zlatić.

Ljubica Gojgić, jedna od najuglednijih televizijskih novinarki kod nas, kao gostujući predavač Škole digitalnog novinarstva SĆF govorila je mladim novinarkama lokalnih medija o svom iskustvu na televizijama B92 i Vojvodina, o tome kako ozbiljni novinari i novinarke analiziraju najvažnije društvene teme i zašto su sa takvim pristupom sve manje poželjni u redakcijama najvećih medija.

Maja Divac, novinarka produkcijske kuće Mreža i mentorka kursa Etika i standardi novinarstva, uvela je polaznice škole u etičku problematiku tretiranja maloletnih osoba u medijskom izveštavanju. O analitičkim novinarskim metodama govorio je mentor Zoran B. Nikolić, izvršni urednik portala Cenzolovka, dok su Dino Jahić, glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, i Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, održali uvodno predavanje o tehnikama istraživačkog novinarstva.

Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije trajaće do 14. septembra, nakon čega će dve najbolje polaznice otići na studijsko putovanje u novinarstvo.

Ovim programom Slavko Ćuruvija fondacija želi da osnaži lokalne medije i novinare u pokušaju da, uprkos povećanim ekonomskim i političkim pritiscima, zadrže nezavisnost i poboljšaju kvalitet svog izveštavanja.

Polaznice Škole digitalnog novinarstva su Aldina Luinović i Ljubinka Ljujić (Prijepolje), Vanja Kolar (Subotica), Dragana Prica (Novi Sad), Dunja Stojković (Pančevo) i Marija Vučić (Niš).