Održana druga radionica Škole digitalnog novinarstva SĆF

30. avgust 2016.


 

Polaznici druge Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije okupili su se u Beogradu na radionici posvećenoj istraživačkom novinarstvu. Pored istraživača, iskustva o svom radu na CNN-u mladim novinarima preneo je Darko Ivanović, dok je slobodni novinar Denis Kolundžija govorio o praćenju američkih izbora uz pomoć onlajn medija i društvenih mreža

Fotografije: Marko Risović

Polaznici druge Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije, posle jednomesečnog onlajn kursa, od petka 26. do nedelje 28. avgusta u Beogradu su pratili radionice posvećene istraživačkom i digitalnom novinarstvu, etici i proučavanju društvenih mreža i onlajn medija.

Violeta Glišić (Kragujevac) Milena Dragović (Novi Sad), Tamara Milojević (Niš), Ivana Stojanović (Beograd), Filip Rudić (Beograd) i Zoran Strika (Novi Sad) najpre su radili sa novinarima i urednicima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (Dino Jahić, Ivana Jeremić, Milica Šarić, Vladimir Kostić, Branko Čečen), koji su im preneli osnove istraživanja, tehnike istraživačkog intervjua i napredne načine pretraživanja interneta.

Kurs istraživačkog novinarstvo će se posle ovih radionica nastaviti i onlajn, kada će mladi novinari raditi na pretraživanjima javnih baza podataka, najefikasnijim načinima za slanje zahteva za pristup informacijama i drugim istraživačkim metodama koje će im biti korisne u svakodnevnom radu.

Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, koji i ove godine vodi kurs digitalnog novinarstva, ovog puta je simulirao izveštavanje iz kriznih situacija i govorio o naprednim načinima razumevanja analiza onlajn portala koje se mogu naći na Guglu (Google Analytics).

Tamara Skrozza, novinarka Vremena, koja drži kurs etike, najnovijim primerima iz političkog života Srbije i regiona ilustrovala je nedozvoljena sredstva kojima se novinari ponekad služe.

Među gostujućim predavačima ovog puta su bili novinar i producent Darko Ivanović, koji radi za američku televiziju CNN, i slobodni novinar Denis Kolundžija, koji je polaznicima govorio kako se danas uz pomoć onlajn medija i društvenih mreža detaljno i uz pouzdane izvore iz Srbije mogu pratiti i tako velike teme kao što su američki predsednički izbori.

Škola digitalnog novinarstva će trajati do 21. oktobra, posle čega će polaznici još dve nedelje praktično raditi na temama koje će pokazati koliko su napredovali.

Ova škola, koju je Slavko Ćuruvija fondacija organizovala kao vid pomoći mladim novinarima, pre svega onima koji se bave lokalnim temama, odvija se na onlajn platformi, tako da nije važno gde se polaznici nalaze. Tokom škole organizuju se tri vikend-radionice.

Najbolja polaznica ili najbolji polaznik otići će na studijsko putovanje u inostranstvo.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Na fotografiji gore: Dino, Ivana, Violeta, Tamara, Milena i Zoran

Darko Ivanović (CNN) tokom predavanja na Školi digitalnog novinarstva SĆF
Darko Ivanović (CNN) tokom predavanja na Školi digitalnog novinarstva SĆF