Odloženo suđenje za ubistvo Ćuruvije zbog bolesti sudije

16. novembar 2020


Na naredno ročište pozvana deca ubijenog novinara – Rade i Jelena Ćuruvija, kao i Branka Prpa, jedini neposredni svedok zločina

Piše: Tamara Spaić, Izvor: Cenzolovka

Zbog bolesti sudije Vladimira Mesarovića, koji je član tročlanog veća Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu koje sudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, otkazano je današnje ročište u ponovljenom postupku.

Sledeća su zakazana za prva četiri dana decembra, a zanimljivo je da su na njih dodatno pozvani Branka Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva, kao i Ćuruvijina deca Rade i Jelena Ćuruvija.

Predsednica postupajućeg sudskog veća Snežana Jovanović jedina se od sudija danas pojavila u sudu da bi rekla da je juče obaveštena o bolesti sudije Mesarovića, kao i da zbog kratkog roka nije mogla ranije da otkaže ročište.

Svi okrivljeni, osim Miroslava Kuraka, koji je još u bekstvu, njihovi branioci, kao i advokat Slobodan Ružić, zastupnik Ćuruvijine dece, odazvali su se pozivu na današnje suđenje.

Sudija Snežana Jovanović nije objasnila zašto poziva Jelenu i Radeta Ćuruviju, kao i Branku Prpu – koji nisu bili pozvani za ročišta koja su zakazana u novembru – ali se može pretpostaviti da je to zato što se na početku suđenja izjašnjavaju svi učesnici u postupku: optuženi, njihovi branioci, kao i oštećeni i njihovi zastupnici.

Poznata istoričarka Branka Prpa, koja je pre ubistva bila partnerka Slavka Ćuruvije, jedini je neposredni svedok ubistva. Njeno svedočenje bilo je ključno što je u prvostepenoj presudi neposredni izvršilac ubistva označen kao N. N. lice, odnosno što je presuda bila u raskoraku sa optužnicom, zbog čega je kasnije oborena na apelaciji.

U optužnici se, naime, tvrdi da je na Ćuruviju pucao Miroslav Kurak, a da je optuženi Ratko Romić udario Prpu pištoljem u glavu.

Prpa je tokom svedočenja na samom početku procesa, 2015. godine, pojasnila da je svojevremeno rekla novinarki NIN-a, koja joj je pokazala fotografiju Miroslava Kuraka, da čovek sa fotografije ne liči na ubicu kojeg je ona videla. Pre toga je rekla da na ubicu liči kriminalac Luka Pejović (kasnije ubijen), za koga je tokom postupka nekoliko svedoka iz policije reklo da je istraga utvrdila da postoje dokazi da on nije mogao da ubije Ćuruviju.

Branilac Kuraka Stevan Protić požurio je da poentira kako je „upravo dokazano kako Miroslav Kurak nije izvršio ubistvo“, ali ga je Slobodan Ružić podsetio da Prpa nije rekla da Miroslav Kurak nije ubica Slavka Ćuruvije.

„Ona je rekla da fotografija koja joj je pokazana ne liči na njega. Velika je razlika između ’ne liči’ i ’nije’“, istakao je Ružić.

Prpino svedočenje označeno je kao nepouzdano, kako je više puta istakao tužilac Milenko Mandić, ali i advokat oštećenih Slobodan Ružić.

Tužilac je tražio od suda da Prpinom svedočenju ne pokloni poverenje jer je ona bila u stanju šoka i pritom su joj od udarca koji je zadobila spale naočare velike dioptrije.

Novinar, izdavač i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Optužnica tereti bivše pripadnike Službe državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka koji su prvostepenom presudom bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Apelacioni sud je u julu 2020. godine ukinuo ovu presudu i vratio je prvostepenom veću.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.