Odbrana izvela pred sud trgovca auto-delovima umesto radnika obezbeđenja DT-a

17. januar 2017.


Svedok Nenad Radović pred sudskim većem rekao da nikakve veze sa Slavkom Ćuruvijom nema i da nije radio kao obezbeđenje redakcije ubijenog novinara, već da je trgovac auto-delovima. Najavljen skori završetak suđenja

Piše: Vladimir Kostić

Nenad Radović, još jedan član obezbeđenja redakcije Dnevnog telegrafa, koga je odbrana okrivljenih najavila kao svedoka na današnjem suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ni ovog puta se nije pojavio pred tročlanim većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. U sudnici se jeste pojavio čovek koji se zove Nenad Radović, ali je rekao da nikada nije radio kao obezbeđenje, već da se „bavi auto-delovima“.

Pre toga, na pitanje sudije da li poznaje okrivljene i da li zna o čemu se uopšte radi u postupku, Radović je odgovorio da ne zna ko su okrivljeni i da mu nije jasno u kom se svojstvu on tu nalazi.

Istakao je da nema dodirnih tačaka ni sa kim, pa ni sa Slavkom Ćuruvijom. S obzirom na to da su svi u sudnici bili ubeđeni da je to nemoguće jer je predstavljen kao član Ćuruvijinog obezbeđenja, Nenad Radović koji se danas pojavio razrešio je zabunu rekavši da je trgovac koji se bavi auto-delovima.

„Nikada nisam radio kao obezbeđenje“, izjavio je on, posle čega je predsednica sudskog veća Snežana Jovanović prekinula njegovo svedočenje.

Ni tužilaštvo ni advokati okrivljenih nisu imali nikakvih pitanja za ovog „svedoka“. Kasnije, u delu kada su i jedni i drugi iznosili predloge, Vladimir Marinkov, advokat prvookrivljenog Radomira Markovića, bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti, rekao je da su podaci dobijeni od braće Kokot, nekadašnjih pripadnika obezbeđenja, ukazivali na to da je traženi Nenad Radović upravo onaj koji se danas pojavio. Zbog toga je stavio predlog da se izvrši suočavanje braće Kokot i Nenada Radovića koji se danas pojavio pred sudom.

Sa ovim predlogom su se složili ostali branioci, dok je zamenik specijalnog tužioca Milenko Mandić bio protiv jer, kako je rekao, to nije taj Nenad Radović. Advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, Slobodan Ružić takođe je bio protiv ovog predloga jer smatra da se suočavanjem svedoka ne može izvršiti prepoznavanje nekog lica.

Posle ovog neuspešnog svedočenja, sud je nastavio sa izvođenjem pisane dokumentacije koju je predložilo tužilaštvo a odnosi se na dokaze i podatke prikupljene prilikom oduzimanja mobilnih telefona, laptopova i tableta od okrivljenih.

 


RUŽIĆ: SUĐENJE NA SAMOM KRAJU

Slobodan Ružić, zastupnik dece ubijenog Slavka Ćuruvije, izjavio je posle današnjeg ročišta da su branioci okrivljenih danas nastavili sa skretanjem sa glavne teme i utvrđivanja odgovornosti okrivljenih. On kaže da je već nekoliko meseci potrošeno na utvrđivanje ko je bio u obezbeđenju i šta je radio.

„Došao je čovek koji očigledno nije bio član tog obezbeđenja. Insistiranje dalje na toj činjenici mislim da bi vodilo daljem prolongiranju ovog slučaja. Očekujem da će sud da odbije sučeljenje i da ćemo nastaviti dokazni postupak koji očekujem da se vrlo brzo i završi“, rekao je Ružić.

Na pitanje novinara da li se ulazi u završnu fazu suđenja, Ružić je rekao da je suđenje „na samom kraju“ i da očekuje da sve bude završeno na proleće.


 

Nakon što je uvid u dokumentaciju izvršen, za reč se javio okrivljeni Milan Radonjić i rekao da nisu svi telefoni koji su oduzeti njegovi i da su neki neispravni.

„Neki su od moje ćerke. Laptop sam koristio i ja, ali i on je ćerkin“, rekao je Radonjić.

I okrivljeni Ratko Romić je tvrdio da je jedan telefon njegov, a da su ostale zaplenjene stvari koristili članovi njegove porodice, pre svih sin i ćerka. On je tražio i da se ova dokumentacija izuzme iz postupka jer nije dokaz za krivično delo koje im se stavlja na teret.

Advokatica Radonjića i Romića Zora Dobričanin Nikodinović tražila je da kao dokaz u postupak bude uvrštena i odluka Ustavnog suda od 10. januara ove godine kojom je, prema njenim rečima, utvrđeno da je još u aprilu 2015. godine bilo povređeno pravo na ograničenu dužinu trajanja pritvora okrivljenima Radonjiću i Romiću. Ona je rekla da je to dokaz nekorektnog postupanja.

Milan Radonjić je preneo sudu informaciju da je od bivšeg prijatelja čuo da je Radovan Božović, nekadašnji pripadnik Trećeg odeljenja CRDB Beograd, koji je svedočio u ovom postupku, preminuo.

Ovu informaciju potvrdio je i advokat Slobodan Ružić koje je rekao da je video Božovićevu umrlicu u Politici i da zbog toga povlači predlog za sučeljenje Božovića i Stevana Nikčevića, nekadašnjeg zamenika načelnika beogradskog centra RDB.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije se, prema najavi sudije Jovanović, nastavlja 8, 13. i 19. marta kada će biti doneta odluka o predlozima tužioca i branilaca i kada će se izvoditi pisana dokumentacija koju je predložilo tužilaštvo.

 


ZORA DOBRIČANIN: PRITVOR ROMIĆU I RADONJIĆU PROTIVUSTAVAN

Zora Dobričanin Nikodinović je posle suđenja ponovila da je doneta odluka Ustavnog suda da je još u aprilu 2015. godine bilo povređeno pravo na ograničenu dužinu trajanja pritvora okrivljenima Radonjiću i Romiću, ali nije želela da precizira šta to znači za sam postupak.

„Čitav pritvor od aprila 2015. godine do sada potpuno je protivustavan i nezakonit“, rekla je advokatica Dobričanin Nikodinović.