Novinari protiv fantoma: Poziv na protest ispred Vlade Srbije. Sreda, 18 sati

15. oktobar 2019.


Grupa za slobodu medija poziva sve novinare i građane da se solidarno okupe u 18 sati, u sredu 16. oktobra ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažu da neće dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora proteruju iz Srbije

Saopštenje Grupe za slobodu medija prenosimo u celini:

„Dva maskirana napadača ubacila su uveče, u ponedeljak 14. oktobra, oko 500 letaka u dvorište zgrade u kojoj rade novinari televizije N1. Na lecima je ispisano ‘Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg’, što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti…  Napali su medij koji se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute, na primer o trgovini oružjem po povlašćenim cenama za oca ministra policije i potpredsednika Vlade, ili o hapšenju uzbunjivača iz Krušika koji se usudio da o tome obavesti novinare.

Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna – sravniti sa zemljom. U ovom slučaju ne privatnu imovinu građana, nego one koji svoj posao obavljaju profesionalno i postavljaju novinarska pitanja i bez obzira da li će to biti bager ili neki suptilniji i ubitačniji metod, a fantomi će ostati zaštićeni u mračnim hodnicima države.

Sinoćnji napad fantoma na N1 nije ni prvi, ni jedini. Table, rampe i nalepnice sa porukom o tome da za novinare koji postavljaju pitanja nema mesta u Srbiji, pojavili su se pre skoro mesec dana. Prvo po gradu, pa malo bliže samoj redakciji, pa još bliže ka ulazu, da bi sinoć leci bili bačeni na sam prag novinarima. To je još jedna zastrašujuća poruka – mi smo vam sve bliže. Policija za sve to vreme nije uspela da uđe u trag fantomima koji šalju preteće poruke. Ko štiti fantome koji kidišu na novinarske redakcije?

Fantomi koji su rušili Savamalu, rušeći zakone ove zemlje, nisu otkriveni i procesuirani. Zato su se vratili, ohrabreni da, bez ikakvih posledica, mogu da dođu na prag novinarske redakcije i konkretizuju atmosferu linča kojoj su izloženi profesionalni mediji. Prema Bazi napada na novinare, koju vodi NUNS, do kraja septembra je zabeleženo 88 pritisaka i napada na novinare. Ovi napadi događaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima.

Grupa za slobodu medija, koju čine više od 200 organizacije i pojedinci iz medijskog i nevladinog sektora, najoštrije osuđuje ove napade, pritiske i zastrašivanje. Zahtevamo od nadležnih institucija da hitno učine sve da se otkriju fantomi koji nasrću na N1, ali i njihovi nalogodavci. Zahtevamo da najviši državni zvaničnici prestanu da vređaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan profesionalni novinar nije siguran.

Pozivamo sve novinare i građane da se solidarno okupimo u 18 sati, u sredu 16. oktobra ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažemo da nećemo dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora proteruju iz Srbije. Novinari i građani Srbije moraju da ustanu protiv fantoma.“