Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije odložen zbog kontradiktornih odluka BIA

8. decembar 2015.


U prvom stavu odluka kojima su svedoci Branko Važić i Goran Živaljević oslobođeni obaveze čuvanja državne tajne kaže se da se svedok oslobađa obaveze čuvanja tajne, dok se u drugom traži da se sa njihovih svedočenja isključi javnost

Pišu: Tamara Ognjanović i Svetlana Palić

Ročište suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, zakazano za utorak, 8. decembar, u Specijalnom sudu u Beogradu, prekinuto je iako su došli pozvani svedoci, Branko Važić, bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra Resora državne bezbednosti, i Goran Živaljević, koji je u vreme ubistva bio radnik kontraobaveštajnog sektora tog centra.

Razlog za to su kontradiktorne odluke Bezbednosno-informativne agencije kojima su ova dva svedoka oslobođena obaveze čuvanja državne tajne. U prvom stavu tih odluka kaže se, naime, da se svedok oslobađa obaveze čuvanja tajne, dok se u drugom navodi da sa njihovih svedočenja treba isključiti javnost. Kod ranijih svedoka nije se pojavljivao ovaj problem.

„Pribavićemo odluku BIA u vezi sa oslobađanjem od čuvanja državne tajne i, ako bude pozitivna, nastavićemo sa saslušanjem ova dva svedoka”, rekla je predsednica sudskog veća Snežana Jovanović, odlažući nastavak suđenja za 24. decembar.

Treći pozvani svedok Vladimir Nikolić, bivši šef analitike beogradskog centra RDB, nije se ni pojavio u sudnici.

„Nakon slanja poziva, i to tri puta, za današnji pretres, sud je dobio povratnicu da Nikolić nije zatečen u stanu, a komšija tvrdi da je on konzul u Banjaluci i da je tamo”, rekla je Snežana Jovanović.

Za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine optuženi su bivši načelnik Resora DB Radomir Marković i bivši načelnik beogradskog centra RDB Milan Radonjić, kao organizatori, pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, kao neposredni izvršilac, i Ratko Romić, u vreme ubistva glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB, optužen da je drškom pištolja udario po glavi Branku Prpu koja je u vreme ubistva bila sa Ćuruvijom.

U izjašnjavanjima pred sudskim većem, optuženi bivši načelnik RDB Radomir Marković, Radonjić i Romić negirali su učešće u ubistvu Ćuruvije.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora, a za Kurakom je raspisana međunarodna poternica.

 


MATIĆ: NEMA RAZLOGA ZA ISKLJUČENJE JAVNOSTI

O zahtevu Bezbednosno-informativne agencije da pojedine bivše pripadnike oslobodi čuvanja tajnosti i istovremeno traži isključenje javnosti sa suđenja zbog ubistva Slavka Ćuruvije, Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kaže da „ne postoji nijedan razlog da se traži od suda da zatvori za javnost svedočenje bilo koga u slučaju suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije“.

„Ovo suđenje kasni 16 godina, u međuvremenu se dogodilo puno promena. Uveren sam da direktor Agencije želi diskontinuitet sa Državnom bezbednošću čijim vodećim ljudima se danas sudi za teška dela (podsećam da protiv pripadnika Državne bezbednosti postoje tri pravosnažne presude za teška dela ubistava, kao i posredno u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića) i upravo zbog toga je nerazumljivo bilo kakvo pozivanje na tajnost bilo kojeg svedočenja u ovom procesu“, kaže Matić.

On ističe da je proces veoma usporen time što se mesečno održavaju samo dva ročišta i očekuje da će se stvoriti uslovi da ovaj proces bude mnogo dinamičniji, jer se pravda predugo čeka.


Foto: Petar Pavlović