Međunarodne organizacije povodom godišnjice ubistva: Ni posle toliko godina nema pravde za porodicu Slavka Ćuruvije

12. april 2021.


IPI podseća da je suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije obeleženo preteranim kašnjenjem, Reporteri bez granica traže da se taj proces ubrza, dok ECPMF zahteva pravdu u slučajevima Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i 17 srpskih i albanskih novinara ubijenih na Kosovu

Izvor: Cenzolovka, piše: Marija Šajkaš

Obeležavajući godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, Međunarodni institut za štampu (International Press Institute – IPI), globalna mreža vlasnika vodećih medija, urednika i novinara, sa sedištem u Beču, čija je misija odbrana slobode govora i slobodnog protoka informacija, podsetila je da su prošle 22 godine od ubistva.

Uprkos tome, navodi ovaj institut, ni nakon „duže od dve decenije, za njegovu porodicu nema pravde“.

Suđenje traje predugo

Međunarodni institut za štampu podseća na suđenje koje je ušlo u šestu godinu i koje je, po njihovim procenama, obeleženo „prekomernim kašnjenjima i prekidima“.

U sledećem tvitu, Međunarodni institut za štampu navodi da se pridružuje grupama za slobodu medija u Srbiji i u svetu u „odavanju počasti Slavku, njegovom životu i uspomeni“ i poziva na akciju.

„Pozivamo na zaustavljanje demorališućeg ciklusa nekažnjivosti ovog zločina“, navodi ovaj institut, dodajući kako „oni koji su odgovorni (za ubistvo Slavka Ćuruvije, prim. nov.), za to moraju i da odgovaraju“.

U sličnom tonu, na Tviteru su se oglasili i Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontieres – RSF), međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu i fokusom na odbranu novinara i slobode govora.

Podsećajući na to da su se upravo navršile 22 godine od „brutalnog ubistva“ novinara Slavka Ćuruvije, Reporteri bez granica navode da je počelo novo suđenje optuženima i pozivaju da ono bude brzo, jer je to neophodno „da bi pravda konačno bila zadovoljena“.

Evropski centar za štampu i medijske slobode (The European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF), međunarodna organizacija koja promoviše, brani i čuva slobode medija u Evropi, takođe se oglasio sa tri tvita.

U prvom, u kome su upotrebili haštag – zaustavimo nekažnjivost, ova organizacija podseća na ubistvo od pre 22 godine, uz komentar da „pravde još uvek nema“.

„Apelacioni sud je promenio presudu iz 2019. kojom su osuđena četvorica pripadnika tajne policije koji su umešani u Ćuruvijino ubistvo. Novo suđenje je počelo 2020“, navodi se u njihovom reagovanju i na druge „slučajeve ubistava novinara u Srbiji koji i dalje nisu rešeni“.

„Hitno zahtevamo pravdu u slučajevima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i 17 srpskih i albanskih novinara ubijenih na Kosovu od 1999. do 2001. godine“, navodi se u tvitu.  https://twitter.com/ECPMF/status/1381170431751815168  Članica borda ove organizacije, novinarka Ljiljana Smajlović, koja je bila urednik spoljnopolitičke rubrike u Ćuruvijinom magazinu Evropljanin u vreme kada je ubijen, navodi da ubistvo Slavka Ćuruvije podseća na ubistvo Džamala Kašogija.

„U ime Slobodana Miloševića, srpski državni aparat je eliminisao neustrašivog kritičara režima. Ubice su izvedene pred sud 2015. godine, ali i dalje nema konačne presude“, navodi Ljiljana Smajlović.

Prema njenom mišljenju, više nije dovoljno reći kako u slučaju Slavka Ćuruvije pravda kasni. U pitanju je „pravda koja mu je odrečena“.

„Srbija mora da zaustavi svoju reputaciju nekažnjavanja zločina prema novinarima tako što će završiti suđenje za slučaj Ćuruvija ne kasnije od 2021. godine“, navodi Ljiljana Smajlović.