Foto: Slavko Ćuruvija fondacija / Dalibor Danilović

Konfuzija na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Da li je sudsko veće odbacilo važne dokaze?

24. april 2018.


 

Advokati odbrane i oštećenih različito tumače današnju odluku sudskog veća da delimično usvoji predlog odbrane za izdvajanje informacija sa baznih stanica mobilne telefonije iz sudskih spisa. Tužilaštvo tvrdi da one služe kao dokaz o komunikaciji optuženih u vreme ubistva

Piše: Nikola Todorović, FoNet

Sudsko veće Specijalnog suda danas je na glavnom pretresu optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije saopštilo da je delimično usvojilo predlog odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje dokumenata vezana za informacije sa baznih stanica mobilne telefonije.

Odluka još uvek nije pravosnažna, pošto stranke u postupku imaju pravo žalbe.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je analizom baznih stanica utvrđeno vreme komunikacije većine optuženih, kao i da su neki pozivi ostvareni posredstvom bazne stanice koja pokriva lokaciju u centru grada, na kojoj je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović podsetila je stranke u postupku da će dobiti pisani sadržaj rešenja, koji je očito složen, što će im, kako je rekla, pomoći ukoliko im je neki deo ostao nejasan.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Slavkove dece, Jelene i Radeta Ćuruvije, izjavio je novinarima da je sud izdvojio devet diskova koje je policija uzela od telekomunikacione kompanije.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je analizom baznih stanica utvrđeno vreme komunikacije većine optuženih, kao i da su neki pozivi ostvareni posredstvom bazne stanice koja pokriva lokaciju u centru grada, na kojoj je Ćuruvija ubijen 11. aprila

Međutim, kako je naglasio, podaci sa tih diskova nisu ni važni za Tužilaštvo i punomoćnike oštećenih, jer ne obuhvataju period i komunikaciju optuženih, „koji su za nas bitni“, a koji se nalaze na drugim diskovima koji ostaju među dokaznim materijalom.

„Tužilaštvo ima mogućnost da se žali“, izjavio je Ružić novinarima ispred zgrade suda.

Prema njegovim rečima, u spisima predmeta ostaju informacije sa baznih stanica na dan kada je Ćuruvija praćen i ubijen, a to je, kako je istakao, „odbrani najvažnije“ da se izdvoji.

Advokat Vladimir Marinkov, koji brani prvooptuženog Radomira Markovića, nekadašnjeg šefa Službe državne bezbednosti, izjavio je da je svojim rešenjem sudsko veće izdvojilo izveštaj vezan za način kako su trake nabavljene i kako je pravljena analiza podataka.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo može da se žali, ali ako rešenje postane pravosnažno – sud će morati da izuzme sve dokaze nastale na osnovu tog izveštaja, kao što su mobilna komunikacija, kretanje…

U slučaju da sudsko veće usvoji žalbu tužioca, Marinkov navodi da će tek tada sud pristupiti odlučivanju o tim dokazima Tužilaštva – da li će ih izuzeti iz spisa ili ne.

Marinkov navodi da se ovi dokazi Tužilaštva ne odnose na njegovog branjenika.

Prema njegovim rečima, slična situacija sa baznim stanicama postojala je u predmetu „Ibarska magistrala“.

Tada je utvrđeno da 1999. nisu beleženi podaci o baznim stanicama za mobilne telefone, već su u to vreme mobilni operateri beležili samo podatke neophodne za utvrđivanje računa, rekao je Marinkov.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj. Tužilaštvo navodi da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti zbog javnih istupa, a sve sa ciljem da ograniče slobodu medija i sačuvaju vlast.

Optuženi su Marković, nekadašnji šef beogradske Službe države bezbednosti Milan Radonić i, kao neposredni izvršioci, nekadašnji pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.