Ko i kako kontroliše novinare i medije?

9. februar 2018


U utorak, 13. februara u Beogradu biće predstavljeno istraživanje „Kontrola i sloboda medija: Svedočenja novinara“, koje je sprovela Slavko Ćuruvija fondacija.

Istraživanje, koje sadrži mnoštvo interesantnih nalaza i brojki, upotpunjeno je navodima iz intervjua sa novinarkama i novinarima koji su, pod uslovom da njihova imena ne objavljujemo, pristali da svedoče o sopstvenim iskustvima sa cenzurom i autocenzurom u redakciji, načinima na koje urednici, vlasnici medija i menadžment kontrolišu objavljivanje sadržaja, pritiscima od strane političara i oglašivača, uslovima u kojima rade…

Iskustva o slobodi i kontroli medija prikupljena su onlajn anketiranjem 177 novinarki i novinara i dubinskim intervjuima sa 10 novinara iz različitih medija – javnog servisa, najvećih dnevnih novina i televizijskih stanica, kao i iz lokalnih i manjinskih medija.

Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje izvora, oblika i mehanizama kontrole tekstova i priloga u medijima u Srbiji. U Slavko Ćuruvija fondaciji izražavaju nadu da će njegovi rezultati doprineti kvalitetu javne debate o medijskim slobodama u našoj zemlji.

Rezultate će predstaviti dr Jovanka Matić, istraživačica medija i autorka istraživanja.

Istraživanje će biti predstavljeno u EU info centru u Beogradu, ali zbog ograničenog i popunjenog kapaciteta, zainteresovana javnost se poziva da događaj isprati uživo na našoj FB stranici.

Istraživanje je rađeno u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji SĆF realizuje zajedno sa Balkanskom mrežom za istraživačko novinarstvo – BIRN i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, uz podršku Evropske unije.

Kontrola i sloboda medija - SCF - 13. februar 13h - pozivnica