Javni poziv Programskim savetima javnih medijskih servisa

14. oktobrar 2019.


Pozivamo Programske savete Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) da ove jeseni tema zakonom obaveznih javnih rasprava bude informativni program javnih medijskih servisa.

U trenutku kada svake nedelje, gotovo godinu dana, građani Srbije izražavaju nezadovoljtsvo i protest zbog informativnog programa  javnih medijskih servisa, u godini kada mnogobrojni izveštaji međunarodnih i domaćih organizacija beleže drastično ugrožavanje i pad medijskih sloboda u Srbiji, a Evropska komisija u svom izveštaju o napretku  izražava ozbiljnu  zabrinutost  kada je sloboda izražavanja u pitanju, a posebno jer se približavamo redovnim izborima, neophodno je da tema javnih rasprava bude informativni program JMS.

Zakonom predviđena obaveza javnih  medijskih servisa  je da istinitim, blagovremenim, potpunim i nepristrasnim informisanjem ostvaruju  javni  interes u javnom informisanju,  i omoguće da građani Srbije budu obavešteni birači kada odlučuju za koga će da glasaju.

(čl. 7. Zakona o JMS ,,poštovanje i podsticanje pluralizma političkih, verskih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka i verskih zajednica, kao ni bilo kom drugom pojedinačnom političkom, ekonomskom, verskom i sličnom stanovištu ili interesu ,,).

Usvajanjem Zakona o javnim medijskim servisima,  uvedena je obaveza Radio-televiziji Srbije (RTS) i Radio-televiziji Vojvodine (RTV) da organizuju javne rasprave o svojim programima (čl. 30. Zakona o JMS). Programski saveti javnih medijskih servisa dobili su obavezu da organizuju javne rasprave jednom godišnje u trajanju od najmanje 15 dana.  Uloga Javnog medijskog  servisa  da pruža medijske usluge koje podrazumevaju “informativne, obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje namenjene svim delovima društva” (čl. 2. Zakona o JMS), a jedna od uloga Programskog saveta da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja.

 

Građani za medije www.gradjanizamedije.rs

 

1.      Alternativni centar za devojke, Kruševac

2.      Beogradska otvorena škola

3.      Beogradski centar za ljudska prava

4.      BIRN Srbija, Beograd

5.      Bečejsko udruženje mladih – BUM

6.      Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA , Beograd

7.      Centar za humanističke studije, Niš

8.      Centar za nove medije Liber, Novi Sad

9.      Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

10.  Građanske inicijative, Beograd

11.  Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom, Beograd

12.  Media Reform Centar, Niš

13.  Odbor za ljudska prava Niš

14.  Odbor za ljudska prava Negotin

15.  Partneri za demokratske promene Srbija, Beograd

16.  Slavko Ćuruvija fondacija, Beograd

17.  SHARE Fondacija, Beograd

18.  Toplički centar za ljudska prava i demokratiju, Prokuplje

19.  Transparentnost Srbija, Beograd

20.  Zaječarska inicijativa