Izdavač Kurira tužio Cenzolovku, Raskrikavanje, Danas, Javni servis i jednu NVO, traži 11 miliona

12. avgust 2021.


Medije i NVO izdavač Kurira tuži Privrednom sudu „zbog povrede poslovnog ugleda“. Portal Slavko Ćuruvija fondacije, Cenzolovka, tužen zbog prenošenja teksta sa sajta NUNS-a, koji govori o istraživanjima Raskrikavanja i Centra za interkulturnu komunikaciju o govoru mržnje i lažnim vestima na naslovnim stranama pet tabloida, među kojima je i Kurir

Kompanija Adria media group, izdavač tabloida Kurir, podnela je Privrednom sudu tužbu protiv izdavača portala Cenzolovka, Raskrikavanje i Javni servis, potom izdavača dnevnog lista Danas, te protiv nevladine organizacije Centar za interkulturnu komunikaciju i traži odštetu od 11 miliona dinara zbog „narušavanja poslovnog ugleda“.

Tužba protiv Slavko Ćuruvija fondacije, Udruženja Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Samizdata d. o. o., Dan grafa d. o. o. i Udruženja Centar za interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada podneta je 18. juna Privrednom sudu u Beogradu.

Tužilac je izabrao ovaj sud pozivajući se na odredbu zakona po kojoj Privredni sud sudi u sporovima koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, „a sve imajući u vidu da je predmet ovog spora utvrđivanje radnji nelojalne konkurencije i naknada štete u vezi sa tim, koje radnje proizilaze iz obavljanja poslovne delatnosti“. 

Za izdavača Kurira sporan je tekst „Na naslovnicima pet novina blizu 1.200 lažnih i neutemeljenih vesti u 2020. godini“, koje je portal raskrikavanje.rs objavio 7. aprila ove godine, a potom su tekst preneli svi ostali tuženi.

Portal Cenzolovka je tužen zbog prenošenja teksta „Istraživanja: Štampana porcija mržnje u beogradskim dnevnim tabloidima“, koji je izvorno objavljen na portalu Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Ovaj tekst se takođe poziva na Raskrikavanje, ali i na istraživanje Centra za interkulturnu komunikaciju.

„U predmetnom tekstu iznet je niz neistinitih, neproverenih i uvredljivih informacija protiv medija Kurir, čiji je izdavač tužilac. Neke od objavljenih informacija odnose se na poslovanje više dnevnih novina u Republici Srbiji, u kom slučaju je jasno naznačeno o kojim medijima se radi i da je Kurir jedan od njih, dok se pojedine objavljene informacije odnose direktno na Kurir. U oba slučaja, javnosti se jasno i nedvosmisleno saopštava da je Kurir medij koji se bavi objavljivanjem lažnih, neutemeljenih i propagandnih vesti, što je apsolutno netačno“, navodi se u tužbi. 

Tužilac navodi i da su sve informacije o medijima Kurir i kurir.rs „objavljene suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, suprotno odredbama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa poslovne etike“.

Tužbom se traži da tuženi na ime nematerijalne štete „zbog povrede poslovnog ugleda radnjama nepoštene konkurencije“ solidarno Adria Media group, izdavaču tabloida Kurir, isplate 11 miliona dinara.