Foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija

Istina je naša pobeda: Šetnja na 24. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije

12. april 2023.


Slavko Ćuruvija fondacija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovali su na godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije šetnju od restorana Kolarac u Knez Mihailovoj do Svetogorske 35, istim putem kojim je Ćuruvija prošao pre nego što je ubijen 11. aprila 1999. godine

Ispred restorana Kolarac u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu okupili su se novinari, predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom novinara i medijskim slobodama, kolege i prijatelji, poštovaoci Slavka Ćuruvije.

U restoranu Kolarac je Ćuruvija ručao 11. aprila 1999, pre nego što je sa Brankom Prpom krenuo ka svojoj kući u Svetogorskoj, dok su ga pratili agenti Resora državne bezbednosti. Dva dana pre ubistva, naime, njega je pratilo najmanje 27 pripadnika Devetog (pratećeg) odeljenja RDB-a, koji su u centralu dojavljivali o svakom njegovom koraku.

Na početku kolone razvijen je transparent „Istina je naša pobeda“, što je predsetavljalo poruku ove šetnje, sa koje je izražena nada da će se ona poslednji put obeležavati bez pravosnažne presude za ubistvo ovog novinara. Naime, Apelacioni sud narednih nedelja ili meseci doneće konačnu odluku u procesu protiv četvorice pripadnika RDB-a optuženih za ovo ubistvo.

Kolona je prošla Knez Mihailovom ulicom, skrenula na Trg republike, odakle je ušla u Makedonsku ulicu, prošla pored zgrade Politike i Radio Beograda, mesta gde je tri-četiri minuta pre ubistva Milan Radonjić, danas optuženi bivši šef beogradskog centra RDB-a, naredio prekid praćenja „objekta“, kako su oni Ćuruviju zvali.

Kolona je potom ušla u Svetogorsku, do pasaža ispred broja 35, u kome su, prema optužnici, za Ćuruvijom i Prpom ušli bivši pripadnici RDB-a, Ratko Romić Miroslav Kurak.

Pored mesta ubistva, ispod spomen ploče, u tišini su položeni venci i cveće.

Tužilac Predrag Milovanović (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)
Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)
Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)