Ispitani svedoci u dopuni istrage

19. avgust 2014.


Nema zasad novog poziva za saslušanje svedoka u dopunjenoj istrazi za ubistvo Slavka Ćuruvije, izjavila je za Danas advokatica Zora Nikodinović Dobričanin, koja zastupa osumnjičene bivše pripadnike Državne bezbednosti – Milana Radonjića i Ratka Romića.

Ona je potvrdila da su u utorak i sredu saslušavani svedoci u Tužilaštvu za organizovani kriminal, ne potvrđujući njihov identitet, jer pravila nalažu da istraga bude tajna. Prema navodima medija, saslušani su Aleksandra Radojičić, Dragan Karleuša i Lazar Janković. Planirano je da budu saslušani i Veselin Lečić i Branko Važić, nekadašnji oficir JSO i pripadnik DB, ali se nisu odazvali pozivu.

Saslušanja su zakazana u toku letnje pauze, zbog čega su branioci prekinuli godišnje odmore, a pojedini advokati, koji zastupaju Ćuruvijinu porodicu, nisu ni prisustvovali saslušanju.

Podsetimo, vanraspravno veće Specijalnog suda u Beogradu nije potvrdilo optužnicu za ubistvo Ćuruvije, već je krajem jula vratilo predmet u fazu istrage, smatrajući da je potrebno ispitati određene svedoke, obaviti sudskomedicinska veštačenja, kao i dopunsko balističko veštačenje. Prema navodima iz štampe, sud je naložio da se uradi veštačenje vezano za oružje iz koga je pucano na Ćuruviju, kao i povreda koju je tom prilikom zadobila njegova nevenčana supruga Branka Prpa. Nju je udario saučesnik ubistva.

Optužnica za ubistvo tereti nekadašnjeg šefa RDB Radomira Markovića, koji služi višedecenijsku zatvorsku kaznu u Zabeli, za pomaganje u političkim ubistvima, Radonjića i Romića, koji su u pritvoru, i Miroslava Kuraka, za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Najnovija žalba – Apelacioni sud razmatra najnoviju žalbu Zore Nikodinović Dobričanin na odluku o produženju pritvora Milanu Radonjiću i Ratku Romiću. Oni su uhapšeni 14. januara, nakon što je 8. januara ključni svedok u ovoj istrazi, nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija dao iskaz u kome ih povezuje sa ubistvom poznatog novinara.

Za originalnu verziju ovog teksta kliknite ovde.