Ilić: U ubistvu Ćuruvije učestvovao Mile Luković

4. Septembar 2014.


 

Nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Nenad Ilić izjavio je danas pred Višim sudom u Beogradu da je jedan od vođa „zemunskog klana“ Mile Luković (ubijen u martu 2003. godine), učestvovao u ubistvu novinara i vlasnika „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ilić, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića 2000. i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi iste godine, doveden je danas iz zatvora da svedoči na suđenju trojici bivših radnika beogradskog centra Državne bezbednosti zbog optužbi za pomaganje u tom neuspelom atentatu na lidera SPO-a.

Misleći da svedoči na suđenju za ubistvo Ćuruvije (koje nije ni počelo), pošto se dvojica okrivljenih terete u oba postupka, Ilić je počeo da priča kako on nema veze sa tim slučajem i da ne zna puno o tome, ali da ima saznanja da je u tome učestvovao Mile Luković.

On je napomenuo i da je o tome razgovarao sa zamenikom tužioca za organizovani kriminal koji vodi taj slučaj.

Na pitanje da li priča o slučaju Ćuruvija, Ilić je odgovorio potvrdno nakon čega je ispitivanje prekinuto, a njemu je ukazano da svedoči u postupku za pokušaj atentata na Vuka Draškovića.

Na optuženičkoj klupi zbog Draškovića su nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, načelnik odeljenja u tom centru za unutrašnji ekstremizam Ratko Romić koji su osumnjičeni i za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999, kao i bivši načelnik za spoljni ekstremizam Stevan Basta.

Suđenje je iz bezbednosnih razloga održano u Okružnom zatvoru u Beogradu, pošto su Radonjić i Romić u pritvoru od 13. januara ove godine zbog istrage za Ćuruviju.

O slučaju Drašković, Ilić je ponovio svoje ranije tvrdnje da mu je 2003. naloženo da laže i da da izjavu koja će teretiti, kako bi izdejstvovao povoljniji položaj za sebe, ali da je kasnije promenio iskaz kada je shvatio da je izigran.

Romića i Bastu je prvi put video i za njih čuo kada su oni svedočili na njegovom suđenju, a za Radonjića je čuo i ranije.

Ilić je dodao i da nikada nije video foto album sa slikama Draškovićeve kuće u Budvi, za koji se okrivljeni terete da su ga sačinili, a potom predali „beretkama“ u cilju pomaganja u atentatu na Draškovića.

Suđenje se nastavlja 29. septembra.

Sva trojica optuženih od početka procesa negiraju da su izvršili bilo koje krivično delo, tvrdeći da su Draškovića pratili po pravilima službe da bi se utvrdilo da li ima uslova za postavljanje prislušnih uređaja, kao i da dokumentuju njegov eventualni tajni susret sa američkim diplomatom.

Njima se ponovo sudi pošto je Apelacioni sud prošlog leta ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Optuženi su za praćenje Draškovića u cilju pomaganja neposrednim izvršiocima pokušaja ubistva radi eliminisanja iz političkog života jer je u to vreme bio „najveći protivnik vlasti“, navodi se u optužnici.

Na teret im se stavlja krivično delo „ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem“.

Izvor: RTV