Hadži Dragan Antić naručio tekst koji satanizuje Ćuruviju

4. jul 2016.


Nekadašnji glavni urednik Politike ekspres Đorđe Martić rekao da je direktor i glavni urednik Politike Hadži Dragan Antić od njega tražio da objavi tekst o tome kako je Ćuruvija izdajnik, o čemu je nekoliko meseci pre toga govorila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića

Pišu: Zoran B. Nikolić i Marija Budimir

U nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, danas se pred Specijalnim sudom u Beogradu govorilo o tekstu „Ćuruvija dočekao bombe“, objavljenom u dnevnom listu Politika ekspres 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva.

Pred sudom su se pojavili autor teksta Miroslav Marković i tadašnji glavni urednik Politike ekspres Đorđe Martić, dok Hadži Dragan Antić, bivši direktor novinske kuće Politika, glavni urednik lista Politika i čovek od najvećeg poverenja Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, nije došao.

U pomenutom tekstu autor se poziva na izjavu Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića i predsednice Direkcije Jugoslovenske levice (JUL) iz novembra 1998, prilikom osnivanja Univerzitetskog komiteta te partije. Ona je tada Ćuruviju nazvala izdajnikom, tvrdeći da on podržava SAD u želji da bombarduju Srbiju. Miroslav Marković je u svom tekstu praktično ponovio te tvrdnje.

„U ovoj situaciji mudro su zaćutali svi oni koji su sve vreme priželjkivali bombe za Srbe. Reč je, dabome, o Slavku Ćuruviji. Danas kada te željno očekivane i prizivane bombe ubijaju Srbiju, izdajnici ćute. Ako čekaju da Srbi i Srbija budu pokoreni, uzalud čekaju, a ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali“, napisao je tada Marković. Tekst je iste večeri pročitan u Drugom dnevniku RTS-a.

Za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine optuženi su bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra RDB Milan Radonjić, kao i bivši pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Ružić: Nije teško zaključiti kako je napisan tekst

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović objasnila je na početku ročišta da je sudski pozivar na adresi Hadži Dragana Antića zatekao ženu koja mu je rekla da je taj svedok „već duže vreme na lečenju u inostranstvu“.

Zbog toga je sudija Jovanović predložila da se problem reši tako što će biti pročitano Antićevo svedočenje dato istražnom sudiji 2007. godine. Zapravo, budući da su svi učesnici postupka, kako je objasnila Jovanovićeva, već upoznati sa Antićevim iskazom, transkript te izjave je samo na brzinu prelistan pred kamerom suda, pa su novinari ostali uskraćeni za sadržaj tog svedočenja.

Niko od prisutnih nije imao nikakve primedbe na prelistavanje, pa se ni iz toga nije dalo ništa više zaključiti.

„U svom iskazu Antić je rekao da je on dao nalog da se piše taj tekst i da je prijatelj sa Mirom Marković. Nije teško zaključiti kako je došlo do pisanja teksta. U iskazu Antić nije rekao da li je od nekog dobio uputstvo za sporni tekst“, rekao je kasnije novinarima advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić.

Nije sasvim jasno zašto je sudija Snežana Jovanović dozvolila Martiću iznošenje mišljenja o političkoj situaciji, zasnovano na onom što je čitao u medijima, jer inače svedocima dosledno dopušta samo da iznose činjenice i okolnosti i prekida ih čim počnu da iznose svoja mišljenja, stavove i zaključke

Ovaj tekst, koji je objavljen pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“, potpisao je tadašnji komentator Politike ekspres Miroslav Marković, koji se danas pojavio pred sudom krećući se na štakama. Ovaj stariji čovek rekao je da je i sam došao na ideju da napiše takav tekst i da je već imao „gotov kroki“, koji je samo dovršio kada mu je Đorđe Martić, tada glavni urednik Politike ekspres, preneo nalog direktora.

Objasnio je, međutim, da je njegov originalni komentar bio više uopšten, „bavio se više pojavom, a ne pojedinačnim primerima“. Ukratko, u tom tekstu nije bio ni pomenut Slavko Ćuruvija. Kada mu je Martić na to ukazao, otišao je u dokumentaciju i našao intervju sa Mirjanom Marković, koji je objavljen u Politici u novembru prethodne godine, u kojem je ona govorila o svom razgovoru sa Ćuruvijom.

Miroslav Marković je prepravio tekst i u njemu se tada pominjao Ćuruvija (mada je Marković insistirao na tome da je i dalje bilo reč o pojavi, pa se o „izdajnicima“ govorilo u množini), ali on još nije nosio naslov „Ćuruvija dočekao bombe“.

Svedok nije mogao da se seti originalnog naslova, ali se na pitanje tužioca složio s tim da je on verovatno bio „Perfidnost i brutalnost izdaje“. Naslov je promenio Martić, koji je i skratio tekst, jer je bio predug.

„Iziritiran, sa pojačanom emocijom, pisao sam o onima koji su na neki način navijali za NATO bombardovanje, a oni i njihove novine su ćutali. To je bilo moje mišljenje. Mogao sam da se ne složim sa urednikovim intervencijama ili da ne potpišem taj tekst, ali nisam“, rekao je Marković.

Sudija dozvolila Martiću iznošenje mišljenja, dok drugima nije

U delu koji se ticao nastanka teksta „Ćuruvija dočekao bombe“, svedočenje Đorđa Martića poklopilo se sa Markovićevim, osim sa Markovićevom tvrdnjom da je već imao skicu pomenutog komentara. Martić je rekao da mu taj detalj nije poznat, ali da je svakako inicijativa došla od Hadži Dragana Antića.

Ostatak Martićevog svedočenja bilo je iznošenje njegovog mišljenja, viđenja političke situacije s kraja prošlog veka, zasnovano na onome što je pročitao i čuo u medijima i, kako je rekao, na njegovoj stručnosti s obzirom na to da je završio Fakultet političkih nauka i magistrirao.

Nije sasvim jasno zašto je sudija Snežana Jovanović ovo dozvolila, jer inače svedocima dosledno dopušta samo da iznose činjenice i okolnosti i prekida ih čim počnu da iznose svoja mišljenja, stavove i zaključke, kao što nije bilo baš jasno ni kakve sve to veze ima sa predmetom krivičnog postupka. Na ovu neobičnost je na kraju ukazao i advokat Slobodan Ružić, zastupnik porodice Ćuruvija, a predsednica sudskog veća se s tom primedbom složila.

Ukratko, Martić je, podstican od Zore Nikodinović Dobričanin, koja zastupa Radonjića i Romića, pričao o Zoranu Đinđiću, zemunskom klanu, Veranu Matiću, glavnom uredniku TV B92, tekstu objavljenom u maju 1999. u Njujork tajmsu, koji su potpisali Đinđić i Milo Đukanović, „medijskom progonu“ koji preživljava tokom proteklih 16 godina, kako naći koji tekst na internetu i ko zna o čemu još ne.

„U svom iskazu Antić je rekao da je on dao nalog da se piše taj tekst i da je prijatelj sa Mirom Marković. Nije teško zaključiti kako je došlo do pisanja teksta. U iskazu Antić nije rekao da li je od nekog dobio uputstvo za sporni tekst“ (Slobodan Ružić, advokat porodice Ćuruvija)

Sudija Snežana Jovanović je na kraju ročišta zatražila od odbrane Radomira Markovića da se izjasni da li se slaže s tim da se samo pročita iskaz nekadašnjeg Markovićevog pomoćnika Franka Simatovića, koji neće svedočiti jer čeka obnovu procesa za zločine protiv čovečnosti pred Haškim tribunalom. Sa ovim predlogom su se već saglasili svi ostali učesnici u postupku.

Markovićev advokat Vladimir Marinkov rekao je da ne može o tome da se izjasni dok sud ne odluči o predlogu odbrane da se Simatovićevo svedočenje potpuno izuzme iz postupka, dok je sam Radomir Marković, nasuprot tome, rekao da nema ništa protiv čitanja. Zbog tog neslaganja im je Snežana Jovanović dozvolila da se konsultuju, da bi na kraju drugi Markovićev advokat, Dušan Mašić, rekao da su zaključili da se neće protiviti čitanju Simatovićevog iskaza datog pred istražnim sudijom ukoliko sud odbije njihov predlog da se to svedočenje potpuno izuzme iz postupka.

Snežana Jovanović je obavestila prisutne i da je od Višeg suda dobila informaciju da je zdravstveno stanje Markovićevog prethodnika Jovice Stanišića, koji je takođe trebalo da svedoči, takvo da on to nije u stanju, pa je Tužilaštvo odustalo od zahteva da se on sasluša pred sudom.

I s time su se složili svi učesnici u postupku, osim Zore Nikodinović Dobričanin koja je zatražila da pogleda Stanišićeve lekarske nalaze pre nego što se izjasni, tako da će odluka o ovom pitanju biti doneta naknadno.

Na kraju je sudija Jovanović rekla da je bivši visoki funkcioner RDB Zoran Mijatović, koji je trebalo da svedoči sutra, obavestio sud da to neće moći da učini jer se nalazi na godišnjem odmoru u inostranstvu, pa će se on pojaviti na nekom od narednih ročišta.

Sutra će umesto Mijatovića svedočiti Milisav Spasojević, policijski penzioner, koji je svojevremeno učestvovao u istrazi o ovom ubistvu. On se u junu nije pojavio pred sudom, jer se ispostavilo da u tom trenutku ni sud ni MUP nisu imali njegovu adresu.