Godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije ponovo dočekujemo u vanrednom stanju, koje se koristi za obračune sa nezavisnim novinarima

11. april 2020.


Na današnji dan pre 21 godinu ubijen je Slavko Ćuruvija, urednik i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin. Istraga ovog ubistva trajala je punih 16 godina, a nakon četvorogodišnjeg suđenja optuženima, u aprilu 2019. godine pripadnici bivšeg Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak prvostepenom presudom osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora. Prvostepena presuda nedvosmisleno je potvrdila da je Ćuruviju ubila država u obračunu sa kritičarima režima Slobodana Miloševića.

Apelacioni sud je 30. marta ove godine trebalo da razmatra žalbe tužilaštva i odbrane na presudu donetu pred Odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, ali je suđenje odloženo zbog pandemije koju je izazvao novi koronavirus.

Godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, 21 godinu kasnije, ponovo dočekujemo u uslovima vanrednog stanja i sužavanja građanskih i medijskih sloboda. Nažalost, prisustvujemo i zastrašujuće sličnoj matrici bespoštednog obračuna vlasti sa nezavisnim novinarima i medijima. Kampanju sličnu onoj koja se za vreme NATO bombardovanja 1999. godine završila Ćuruvijinim ubistvom, i danas vode najviši državni funkcioneri, optužujući novinare koji postavljaju neprijatna pitanja da mrze svoju zemlju. Optužbe i zastrašivanja iz vrha vlasti praćeni su i hapšenjima novinara, za šta smo verovali da više nikada ne može da se dogodi u Srbiji.

Na današnji dan podsećamo Vladu Srbije, predsednika Republike, domaće i međunarodne institucije i organizacije da Ustav Republike Srbije, domaći zakoni i međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala garantuju slobodu medija i zabranjuju cenzuru. Od Vlade Srbije zahtevamo da prekine sa sistematskim gušenjem i zastrašivanjem nezavisnih medija i da omogući punu informisanost svih građana o pitanjima koja su u javnom interesu. Vanredno stanje ne sme ponovo da posluži kao izgovor za obračune sa novinarima, kao ni sa političkim neistomišljenicima.