Fejsbuk diskusija o odnosu skupštine i medija: Skupštinske debate kao paravan

27. oktobar 2015.


 

Denis Kolundžija i Dušan Čavić, učesnici u diskusiji Slavko Ćuruvija fondacije, organizovanoj u okviru „Nedelje parlamentarizma“, složili se da novinari koji izveštavaju sa skupštinskih sednica uglavnom „odrađuju posao“

U okviru prve „Nedelje parlamentarizma“ u Srbiji, Slavko Ćuruvija fondacija je u petak, 23. oktobra, organizovala moderiranu Fejsbuk diskusiju o odnosu medija i parlamenta „Skupština i mediji – saradnici ili protivnici?“.

Učesnici u debati bili su Denis Kolundžija, autor bloga „Vojvođanska.rs“, na kome prati rad Skupštine Vojvodine, i Dušan Čavić, koautor video-serijala „Poslanici“. Oni su odgovarali na pitanja moderatora diskusije Zorana B. Nikolića, izvršnog urednika onlajn medija „Cenzolovka“, i posetilaca Fejsbuk strane Slavko Ćuruvija fondacije, na kojoj je debata održana.

Diskusija je bila organizovana u vezi sa nekoliko tema važnih za odnos koji predstavnici sedme sile imaju sa Skupštinom Srbije i Skupštinom AP Vojvodine.

Sagovornici su se složili da novinari koji pokrivaju skupštinske sednice uglavnom „odrađuju posao“, što je jedan od razloga zbog kojih javnost retko od medija saznaje kako se zaista donose skupštinske odluke.

„Donekle se danas takva pitanja, u najboljem slučaju, otvaraju pri rutinskom izveštavanju sa skupštinskih sednica, ali na tome se najčešće sve završava. Kada naše skupštine jednog dana budu opravdale status najviših organa države, onda će, možebiti, i redakcije zakonodavnim procesima poklanjati dužnu pažnju, i to, u prvom redu, tako što će slati novinare kojima će uža specijalnost biti isključivo rad skupština“, objasnio je Denis Kolundžija.

Prema mišljenju Dušana Čavića, glavni uzrok zbog kojeg se o poslanicima izveštava u kontekstu njihovih gafova, skandala i visine zarada jeste izbor urednika:

„Sve se meri u klikovima i tiražu. Standarda nema, profesije nema… Mislim da je sve stvar izbora urednika. Opet, iza većine medija stoji krupni kapital, ovi ili oni interesi.“

Kada je reč o odnosu poslanika prema novinarima, Čavić primećuje da on uglavnom ne postoji:

„U trenutnom sazivu, preko 200 poslanika krije se od predstavnika javnosti, ne odgovara na službene mejlove, ne dolazi u prostor u kome je predviđeno da komuniciraju sa predstavnicima javnosti – novinarima. Skrećem pažnju da je novinarima u parlamentu rad ograničen na centralni hol, i ko od poslanika neće, i ne dolazi tamo.“

S druge strane, on dodaje da oni malobrojni koji se usuđuju da komuniciraju s novinarima, imaju zavidan nivo obučenosti.

„Znaju da od njih zavisi mera u kojoj će se pojaviti u vestima, i to je ono što ih primarno interesuje. Odgovaraju na šta hoće, edukovani su redom za komunikaciju s medijima, i znaju da izbegavaju nezgodna pitanja. Kada pustite nešto što im se ne sviđa ili nije po njihovom ukusu, reaguju kao mala deca“, rekao je Dušan Čavić u ovoj Fejsbuk diskusiji.

Stranica Fejsbuk događaja (event) na kojoj je diskusija održana i dalje je dostupna.

„Nedelja parlamentarizma“, koju organizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa inicijativom „Otvoreni parlament“ i u partnerstvu sa velikim brojem organizacija civilnog društva, škola, fakulteta, ustanova kulture i lokalnih samouprava, jeste serija događaja i aktivnosti kojima se otvara forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima.

Koncept „Nedelje parlamentarizma“ razvijen je po ugledu na „Parliament Week“ koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije.

Anketa o izveštavanju o radu skupština

Tokom diskusije sprovedena je anketa sa pitanjem „Da li pratite medijsko izveštavanje o radu Skupštine Srbije i Skupštine AP Vojvodine?“

Čak 71 odsto glasova zabeleženo je na opciji „Ne pratim jer nema smisla – skupštinske debate su samo paravan“, dok se 26 odsto učesnika izjasnilo za odgovor „Pratim, ali iz zabave. I rad poslanika i izveštavanje je na nivou karikature“.