Fejsbuk diskusija o odnosu skupštine i medija

22. oktobar 2015.


 

U diskusiji koja će se odvijati na stranici Fejsbuk događaja učestvovaće Denis Kolundžija, autor bloga „Vojvodjanska.rs“ i Dušan Čavić, koautor video-serijala „Poslanici“

U okviru prve „Nedelje parlamentarizma“ u Srbiji, Slavko Ćuruvija fondacija u petak, 23. oktobra, u 15 sati organizuje prvu moderiranu Fejsbuk diskusiju o odnosu medija i parlamenta „Skupština i mediji ­– saradnici ili protivnici?”.

Diskusija će se odvijati na samoj stranici Fejsbuk događaja pod tim nazivom, koji je kreirala Slavko Ćuruvija fondacija.

Iako se radu republičke i pokrajinske skupštine u mejnstrim medijima posvećuje mnogo vremena i prostora, retko se postavlja pitanje kako se zaista donose skupštinske odluke i šta sve utiče na njihov sadržaj. Mediji se radije bave tabloidnom stranom priče, gafovima poslanika, skandalima ili time koliko zarađuju i koliko novca troše poslanici. Pokušaćemo da dođemo do zaključka zašto je to tako.

U diskusiji će učestvovati Denis Kolundžija, autor bloga „Vojvodjanska.rs“, na kome prati rad Skupštine Vojvodine, i Dušan Čavić, koautor video-serijala „Poslanici“, a svi posetioci će moći da im postavljaju pitanja.

Diskusiju će moderirati Zoran B. Nikolić, izvršni urednik portala „Cenzolovka“.

„Nedelja parlamentarizma“, koju organizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa inicijativom „Otvoreni parlament“ i u partnerstvu sa velikim brojem organizacija civilnog društva, škola, fakulteta, ustanova kulture i lokalnih samouprava, jeste serija događaja i aktivnosti kojima se otvara forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji i učešću građana u demokratskim procesima.

Koncept „Nedelje parlamentarizma“ razvijen je po ugledu na „Parliament Week“ koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije.