Foto: Flickr/ jeffowenphotos, CC

Evroparlamentarci traže formiranje ekspertske grupe koja bi ispitala stanje u medijima u Srbiji

17. july 2020.


Troje poslanika Evropskog parlamenta pozvalo je Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja bi sačinila izveštaj o zarobljavanju države i medija u Srbiji.

Izvor: Cenzolovka

Troje poslanika Evropskog parlamenta pozvalo je Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja bi sačinila izveštaj o zarobljavanju države i medija u Srbiji.

Odgovarajući pozitivno na zahtev koji su ove nedelje u zajedničkom pismu uputili lideri pojedinih srpskih opozicionih stranaka, a svoj potpis su stavili i predstavnici sindikata i pokreta, evroposlanici iz tri grupacije – Tanja Fajon (socijaldemokrate), Klemen Grošelj (Obnova Evrope) i Viola fon Kramon (zeleni) saopštili su danas da posvećenost pomaganju Srbiji da postane članica Evropske unije zahteva podršku inicijativama čiji je cilj povećano uključivanje EU u ojačavanju demokratije u Srbiji.

„Demokratija u Srbiji je trenutno ugrožena autoritarnim tendencijama koje pokazuje vlast, nefer izbornim uslovima i nedostatkom medijskih sloboda i vladavine prava“, navode evroparlamentarci u svom saopštenju i ističu da bez snažnog odgovora na probleme koje ima, Srbija nema stabilnu budućnosti i, kako dodaju, „nažalost, nema stvarnu perspektivu članstva u EU“.

„Formiranje i nepristrasan rad ekspertske grupe i njihov izveštaj o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kako je to zatražila srpska opozicija, pomogli bi da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno štete demokratiji u Srbiji. Takođe, to bi predstavljalo dobar osnov za dalje uključivanje institucija i početnu tačku za neophodne promene u Srbiji“, piše u saopštenju koje su potpisali poslanici u EP Tanja Fajon, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon.

Dnevni list Danas objavio je juče da je imao uvid u pismo koje su potpisali lideri opozicije – Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, Boško Obradović, lider Dveri, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, i predstavnici Sindikata Sloga, Građanske platforme i Pokreta slobodna Srbija, i u kojem se od EU traži da se u Srbiju upute dve ekspertske grupe koje bi u odvojenim izveštajima ocenile stanje demokratije i vladavine prava i stanje u medijima u Srbiji.

U tom pismu se navodi da je Srbija „danas zarobljena država u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić protivustavno akumulira svu vlast u svojim rukama“, te da su glavni srpski mediji takođe „u državnom zarobljeništvu“ i da su „predsednik Vučić i njegovo društvo iskoristili razne protivustavne i poluilegalne mehanizme da ščepaju skoro sve elektronske i štampane medije, čak i mnoge koji se finansiraju kroz javne fondove“.