Druga radionica Škole digitalnog novinarstva

14. maj 2018.


Polaznici Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije, posle jednomesečnog onlajn kursa, su za vikend 12. i 13. maja u Beogradu pratili radionice posvećene istraživačkom, digitalnom novinarstvu i medijskoj etici.

Fotografije: Marko Risović

Sanja Đukić (Novi Sad), Teodora Ćurčić (Novi Sad), Slobodan Simić (Užice), Jovana Cvetković (Niš) i Nevena Bogdanović (Novi Sad) najpre su radili sa novinarima i urednicima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (Milica Stojanović, Dino Jahić, Ivana Jeremić, Milica Šarić, Branko Čečen), koji su im preneli osnove istraživanja, tehnike istraživačkog intervjua i napredne načine pretraživanja interneta.

Kurs istraživačkog novinarstvo će se posle ovih radionica nastaviti i onlajn, kada će mladi novinari raditi na pretraživanjima javnih baza podataka, najefikasnijim načinima za slanje zahteva za pristup informacijama i drugim istraživačkim metodama koje će im biti korisne u svakodnevnom radu.

Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme i sajta Cenzolovka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, koja drži kurs etike, najnovijim primerima iz političkog života Srbije i regiona ilustrovala je nedozvoljena sredstva kojima se novinari ponekad služe.

Ova škola, koju je Slavko Ćuruvija fondacija organizovala kao vid pomoći mladim novinarima, pre svega onima koji se bave lokalnim temama, odvija se na onlajn platformi, tako da nije važno gde se polaznici nalaze. Tokom škole organizuju se tri vikend-radionice.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Na fotografiji gore: Stoje: Milica Šarić, Perica Gunjić, Jovana Cvetković, Ivana Jeremić, Slobodan Simić i Branko Čečen. Sede: Nevena Bogdanović, Sanja Đukić i Teodora Ćurčić.

Foto iznad: Perica Gunjić