Foto: Flickr / Parti socialiste

Dezir: Veoma važna presuda Višeg suda za ubistvo Ćuruvije, zločin mora biti kažnjen

6. jul 2020.


„Izuzetno je važno da niko od onih koji su učestvovali u ovom jezivom zločinu ne prođe bez kazne“, kaže za Cenzolovku Arlem Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, koji naglašava da će njegova kancelarija pažljivo pratiti proces pred Apelacionim sudom, koji počinje 7. jula

Piše: Marija Šajkaš (Njujork), izvor: Cenzolovka

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir u izjavi za Cenzolovku podseća da je u aprilu prošle godine pozdravio odluku Višeg suda u Beogradu, kojom su bivši pripadnici Državne bezbednosti osuđeni za organizovanje i učestvovanje u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Dezir je u aprilu 2019. godine pozdravio presudu Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, koji je četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti osudio na ukupno 100 godina zatvora, i nazvao je istorijskom.

„Nekažnjivost zločina ne sme odneti pobedu čak ni nakon 20 godina, i zbog toga je presuda Višeg suda iz 2019. godine veoma važna“, naglašava Dezir.

„Moja kancelarija će pažljivo pratiti sve proceduralne odluke druge instance, koja počinje 7. jula u Apelacionom sudu u Beogradu. Izuzetno je važno da niko od onih koji su učestvovali u ovom jezivom zločinu ne prođe nekažnjeno. Svi zločini protiv medijskih radnika moraju biti istraženi u potpunosti“, ističe Arlem Dezir za Cenzolovku.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.